Udang Galah Masak Lemak Membai
Udang Galah Masak Lemak Membai

Makanan sebenar, baik dan lazat selalu disukai oleh banyak orang. Sekiranya anda bertanya apa makanan kegemaran anda, pasti kamu akan menjawab makanan yang anda mahukan. Tetapi apa yang membuatkan anda mahukan makanan dan meminta lebih banyak? Adakah ia benar-benar sedap? Ya tentu aja, rasanya enak asalkan dilakukan dengan padat kasih sayang. Ibu juga menunjukkan mengecap cinta mereka melalui hidangan yang itu masak dan kek yang mereka bakar.

Udang Galah Masak Lemak Membai Adakah istilah seperti makanan selesa? Santapan keselesaan gaya rumah hanyalah makanan yang disediakan di rumah yang memberi mereguk kesejahteraan. Makanan ini pada dasarnya mengandungi gula atau karbohidrat tinggi. Ia mempunyai daya tarikan yang tidak dapat anda tolak. Ia mempunyai ciri-ciri untuk menghilangkan kesan psikologi negatif dan meningkatkan emosi atau perasaan positif.

Tetapi ada juga yang suka. #rmnetwork #bondarosse #udanggalah #masaklemakThanks for watching this video. Do share your result after you try this recipe. Udang Galah Masak Lemak Membai ~ memang saat ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita, salah satunya kamu. Mereka memang telah terbiasa menggunakan internet di gadget untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan ide.

To get started with this particular recipe, we must prepare a few components. You can have udang galah masak lemak membai using 12 ingredients and 3 steps. Here is how you cook that.

Bahan Bahan yang Diperlukan Udang Galah Masak Lemak Membai:
 1. Prepare 20 ekor udang
 2. Sediakan 15 batang kacang buncis - potong serong
 3. Sediakan 2 batang serai - dihiris halus
 4. Sediakan 5 biji bawang kecil - dihiris halus
 5. Ambil 2 inci halia - dihiris halus
 6. Sediakan 1 helai daun kunyit dihiris halus atau dicarik
 7. Sediakan 1 biji kelapa - perah ambil santan
 8. Get 5 tangkai cili kering - rebus & kisar halus
 9. Sediakan 1 sudu kecil serbuk kunyit
 10. Get 1 keping asam gelugor
 11. Ambil 2 sudu kecil garam
 12. Ambil 1/2 sudu kecil gula - Jika perlu sahaja

Bagi Che Nom, masak lemak cili api yang sedap terletak kepada dua kunci utama iaitu seafood yang segar dan penggunaan daun kunyit yang segar dalam kuahnya. Aroma dari daun kunyit sungguh harum dan menyelerakan. Sempena musim udang galah ni kita masak resepi istimewa sedap ya amat tanpa kecahkan dapur! Udang Galah Masak Lemak Membai ekor udang • kacang buncis - potong serong • serai - dihiris halus • biji bawang kecil - dihiris halus • inci halia - dihiris halus • daun kunyit dihiris halus atau dicarik • biji kelapa - perah ambil santan • tangkai cili kering - rebus & kisar halus Lagi sedap masak lemak cili api udang galah tu.

Penyediaan untuk memasak Udang Galah Masak Lemak Membai:
  1. Sediakan kuali / periuk masukkan semua bahan
  1. Masak hingga santan mendidih yang pasti jangan tinggalkan sentiasa kacau supaya tak pecah santan
  1. Masukkan garam secukup rasa, siap

Sempena musim udang galah ni kita masak resepi istimewa sedap ya amat tanpa kecahkan dapur! Udang Galah Masak Lemak Membai ekor udang • kacang buncis - potong serong • serai - dihiris halus • biji bawang kecil - dihiris halus • inci halia - dihiris halus • daun kunyit dihiris halus atau dicarik • biji kelapa - perah ambil santan • tangkai cili kering - rebus & kisar halus Lagi sedap masak lemak cili api udang galah tu. Yang tak suka serai dan daun kunyit tu tak perlu letak pun takpe. Apa jenis udang masak lemak cili api, macam ni lah caranya Fiza masak pun. Lihat juga resipi-resipi untuk Udang Galah Masak Lemak Membai.

So that is going to wrap this up with this special food udang galah masak lemak membai recipe. Walaupun beberapa makanan yang disebutkan di atas adalah makanan yang menenangkan jiwa, ingatlah bahawa kamu harus makan secara sederhana. Makanan dalam atas mungkin mengandungi terlalu banyak gula dan terlalu banyak kolesterol. Sentiasa ingat untuk menjaga kesihatan diri dan mengelakkan makanan yang boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan anda. Jangan lupa untuk memproduksi pemeriksaan berkala dengan doktor anda.