Cekodok Pisang Sedap
Cekodok Pisang Sedap

Makanan sebenar, baik dan lazat selalu disukai oleh banyak orang. Sekiranya anda bertanya apa makanan kegemaran anda, pasti kamu akan menjawab makanan yang anda mahukan. Tetapi apa yang membuatkan anda mahukan makanan dan meminta lebih banyak? Adakah ia benar-benar sedap? Ya tentu saja, rasanya enak asalkan dilakukan dengan penuh kasih sayang. Ibu juga menunjukkan rasa cinta mereka melalui hidangan yang tersebut masak dan kek yang mereka bakar.

Cekodok Pisang Sedap Adakah istilah seperti makanan selesa? Santapan keselesaan gaya rumah hanyalah makanan yang disediakan di rumah yang memberi rasa kesejahteraan. Makanan ini pada dasarnya mengandungi gula atau karbohidrat tinggi. Ia mempunyai daya tarikan yang tidak dapat kamu tolak. Ia mempunyai ciri-ciri untuk menghilangkan kesan psikologi negatif dan meningkatkan emosi atau perasaan positif.

At SedapTV we believe that this is the most simple yet most satisfying snack in the universe!! Having said that, it's also finding the right balance of ingredients so that you get that crispy exterior yet soft gooey centre. Cukup dengan lecakkan sahaja pisang sampai lumat kasar dalam adunan cekodok. Resepi Cekodok pisang yang mudah dan sedap, makanan yang amat mudah untuk disedikan ini tetapi pada masa yang sama sangat lazat untuk dihidangkan bersama teh tarik.

To begin with this particular recipe, we have to first prepare a few ingredients. You can cook cekodok pisang sedap using 6 ingredients and 8 steps. Here is how you can achieve that.

Bahan Bahan yang Diperlukan Cekodok Pisang Sedap:
 1. Prepare 10 biji pisang
 2. Sediakan 6 sudu besar gula
 3. Get Secubit garam
 4. Prepare 8 sudu besar tepung gandum
 5. Get 4 sudu besar tepung jagung
 6. Prepare 1 sudu kecil baking powder

Che Nom memang sukakan cara sebegini kerana resepi inilah yang diajar oleh ibu Che Nom sendiri. Cara orang lama ni harus pandai mengagak kuantiti tepung dan pisang, oleh itu sukatan tepung harus dimasukkan sedikit demi sedikit sehingga pekat sehingga adunannya senang dikaut dengan hujung jari ke dalam kuali. Nak makan cekodok pisang, tapi nak yang sedap. OK ada rahsianya bagaimana nak buat cekodok pisang jadi sedap.

Penyediaan untuk memasak Cekodok Pisang Sedap:
 1. Masukkan pisang yang telah dikupas ke dalam bekas
 2. Lenyekkan pisang.
 3. Masukkan gula dan garam. Kacau sebati.
 4. Masukkan pula tepung dan baking powder. Kacau sehingga sebati
 5. Setelah sebati, masukkan tepung jagung dan kacau.
 6. Panaskan kuali, dan masukkan minyak.
 7. Sudukan bancuhan menggunakan sudu. Jangan terlalu banyak, sebab ia akan mengembang nanti. Sudukan dalam satu sudu kecil atau ikut kesesuaian saiz yang diingini.
 8. Setelah agak keemasan, bolehlah di angkat dan dihidangkan.

Nak makan cekodok pisang, tapi nak yang sedap. OK ada rahsianya bagaimana nak buat cekodok pisang jadi sedap. Program Kongsi Resepi Dapat Duit Tajaan Blog Hairul.com. Resepi Cekodok Pisang ini kiriman Kak Raja. Tapi pisang yang ada, hanyalah pisang emas dan pisang Abu.

So that’s going to wrap it up with this special food cekodok pisang sedap recipe. Walaupun beberapa santapan yang disebutkan di atas adalah santapan yang menenangkan jiwa, ingatlah bahawa anda harus makan secara sederhana. Makanan di atas mungkin mengandungi terlalu banyak gula dan terlalu banyak kolesterol. Sentiasa ingat untuk menjaga kesihatan diri dan mengelakkan makanan yang boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan anda. Jangan lupa untuk memproduksi pemeriksaan berkala dengan doktor anda.