Ayam Goreng Berempah
Ayam Goreng Berempah

Makanan sebenar, baik dan lazat selalu disukai oleh banyak orang. Sekiranya anda bertanya apa makanan kegemaran anda, pasti kamu akan menjawab makanan yang anda mahukan. Tetapi apa yang membuatkan anda mahukan makanan dan meminta lebih banyak? Adakah ia benar-benar sedap? Ya tentu saja, rasanya enak asalkan dilakukan dengan penuh kasih sayang. Ibu juga menunjukkan mengecap cinta mereka melalui hidangan yang mereka masak dan kek yang mereka bakar.

This Malaysian style crispy spiced fried chicken (Ayam Goreng Berempah) is an all time Malaysian favourite dish and is extremely delectable. I love this type of Malay fried chicken as they are full of herbs and spices. It's crunchy, it's juicy, it has a light crispy crust and bursting with the aromatic flavours of fresh herbs and spices in it. Literally translated from Malay, ayam goreng berempah means 'spiced fried chicken'.

Ayam Goreng Berempah Makanan selesa dalam rumah mungkin termasuk sup ayam daun, kentang tumbuk dengan daging asap serta bawang, ayam goreng renyah dengan kuah, dan gelatin. Terdapat banyak makanan lega di luar sana dan makanan dengan disebutkan sebelumnya adalah beberapa hidangan dengan sering dimasak di rumah. Sup ayam sayur paling sesuai ketika bersalji. Daripada baunya yang indah hingga rasanya yang luar biasa, sup ayam sayur adalah salah satu makanan keselesaan yang bagus terutama pada hari-hari sejuk.

To get started with this recipe, we must prepare a few ingredients. You can cook ayam goreng berempah using 6 ingredients and 2 steps. Here is how you can achieve that.

Bahan Bahan yang Diperlukan Ayam Goreng Berempah:
  1. Get 3 ketul chicken rib (dipotong 2)
  2. Prepare 3 sudu besar serbuk kari daging (pakai rempah kari Cap O)
  3. Get 1 1/2 sudu besar serbuk cili
  4. Ambil 1 sudu besar lada sulah (aji-shio)
  5. Get 1 sudu besar garam
  6. Prepare 1 tangkai daun kari (dipotong kecil)

You can usually find this at roadside stalls selling Nasi Lemak. Resepi ayam goreng berempah ini amat mudah disediakan. Terima kasih kerana menonton SUBSCRIBE dan LIKE dan Share. #ayamgorengberempah #ayamcrispy #tebuanchannel Hai semua, sis nak kongsikan resipi Ayam Goreng Berempah yang sedap dan mudah. Ayam goreng berempah memang sedap, sedap dimakan dengan apa saja samada nasi lemak kukus, pulut kuning ataupun dimakan dengan nasi putih.

Penyediaan untuk memasak Ayam Goreng Berempah:
  1. Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk. Gaul sebati. Perapkan selama 30minit - 1jam (untuk rasa lagi sedap, boleh perap lebih lama lagi). Macam saya, perap 30minit je.
  2. Goreng dalam minyak panas, sehingga garing. Toskan minyak dan sedia untuk dihidangkan. Selamat mencuba.

Terima kasih kerana menonton SUBSCRIBE dan LIKE dan Share. #ayamgorengberempah #ayamcrispy #tebuanchannel Hai semua, sis nak kongsikan resipi Ayam Goreng Berempah yang sedap dan mudah. Ayam goreng berempah memang sedap, sedap dimakan dengan apa saja samada nasi lemak kukus, pulut kuning ataupun dimakan dengan nasi putih. Cuma leceh nak menggoreng kerana rempah rempah yang dimasukkan dalam ayam masa diperap cepat sekali hangus dan minyak nya juga tak boleh diguna untuk lain lain masakan. Kalau tak ada lauk ayam, seolah tak ada lauk lah pada mereka. Menu Ayam Goreng Berempah ni nampak mudah tapi untuk dapatkan serat-serat yang rangup dan bergumpal tu kena ada cara dan tekniknya.

So that is going to wrap this up with this exceptional food ayam goreng berempah recipe. Walaupun beberapa makanan yang disebutkan di atas adalah santapan yang menenangkan jiwa, ingatlah bahawa anda harus makan secara sederhana. Makanan di atas mungkin mengandungi terlalu banyak gula dan terlalu banyak kolesterol. Sentiasa ingat untuk menjaga kesihatan diri dan mengelakkan makanan yang boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan anda. Jangan lupa untuk memproduksi pemeriksaan berkala dengan doktor anda.