Ayam Rempah Bonda
Ayam Rempah Bonda

Makanan sebenar, baik dan lazat selalu disukai oleh banyak orang. Sekiranya anda bertanya apa makanan kegemaran anda, pasti kamu akan menjawab makanan yang anda mahukan. Tetapi apa yang membuatkan anda mahukan makanan dan meminta lebih banyak? Adakah ia benar-benar sedap? Ya tentu aja, rasanya enak asalkan dilakukan dengan maksimum kasih sayang. Ibu juga menunjukkan mereguk cinta mereka melalui hidangan yang itu masak dan kek yang mereka bakar.

Tutorial Penyediaan dan menggoreng Ayam menggunakan rempah Ayam Goreng Mamak Bonda Izzah. Hubungi Ejen kami diseluruh Malaysia untuk membeli. Panaskan kuali, goreng ayam yang diperap tadi, ketepikan. Dalam kuali lain, panaskan sedikit minyak, tumis bahan kisar tadi smpai garing pecah minyak.

Ayam Rempah Bonda Makanan selesa di rumah mungkin termasuk sup ayam sayur, kentang tumbuk dengan daging asap dan bawang, ayam goreng renyah dengan kuah, dan gelatin. Terdapat banyak makanan leluasa di luar sana dan makanan dengan disebutkan sebelumnya adalah beberapa hidangan yang sering dimasak di rumah. Sup mandung sayur paling sesuai ketika bersalji. Dari baunya yang indah hingga rasanya dengan luar biasa, sup ayam sayur adalah salah satu makanan keselesaan yang bagus terutama pada hari-hari sejuk.

To get started with this particular recipe, we have to prepare a few ingredients. You can have ayam rempah bonda using 10 ingredients and 4 steps. Here is how you cook that.

Bahan Bahan yang Diperlukan Ayam Rempah Bonda:
 1. Get 2 biji bawang putih
 2. Ambil 1/2 ekor ayam
 3. Get 6 biji bawang merah
 4. Get 8 tangkai cili kering
 5. Ambil 2 batang serai
 6. Prepare 1 sudu serbuk KUNYIT
 7. Sediakan 1 sudu besar rempah Ketumbar
 8. Ambil 2 sudu kecil garam
 9. Ambil 1 sudu besar gula
 10. Sediakan 1 sudu besar kicap lemak

Serbuk kari, cajun, paprika & banyak lagi. Tak kisar bawang cuma masuk garlic salt serbuk & serai tumbuk. Bahan boleh tambah, tukar, ubah sesuai selera ye. Panaskan minyak yang banyak dengan api besar.

Penyediaan untuk memasak Ayam Rempah Bonda:
 1. Kisar bawang merah, bawang putih, serai, rempah ketumbar hingga halus. Ayam dipotong [email protected] dan diperap dengan serbuk kunyit dan garam.
 2. Goreng ayam yang diperap tadi hingga 3/4 masak. Angkat ketepikan
 3. Bahan-bahan kisar tadi ditumis hingga wangi. Masukkan gula dan kicap. Bila bahan-bahan yang ditumis tadi naik minyak. Masokkan ayam yang telah digoreng tadi. Masak hingga ayam masak sempurna
 4. Bila bahan-bahan yang ditumis tadi naik minyak. Masokkan ayam yang telah digoreng tadi

Bahan boleh tambah, tukar, ubah sesuai selera ye. Panaskan minyak yang banyak dengan api besar. Bila ayam dah kelihatan masak, perlahankan api. Lauk ini dibuat banyak dan boleh disimpan dan sejukbeku. Selain makan dengan nasi boleh juga dimakan dengan pulut dan juga roti.

So that’s going to wrap it up with this special food ayam rempah bonda recipe. Walaupun beberapa makanan yang disebutkan di atas adalah makanan yang menenangkan jiwa, ingatlah bahawa kamu harus makan secara sederhana. Makanan di atas mungkin mengandungi terlalu banyak gula dan terlalu banyak kolesterol. Sentiasa ingat untuk menjaga kesihatan diri dan mengelakkan makanan yang boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan anda. Jangan lupa untuk menghasilkan pemeriksaan berkala dengan doktor anda.