Ayam berempah
Ayam berempah

Makanan sebenar, baik dan lazat selalu disukai oleh banyak orang. Sekiranya anda bertanya apa makanan kegemaran anda, pasti kamu akan menjawab makanan yang anda mahukan. Tetapi apa yang membuatkan anda mahukan makanan dan meminta lebih banyak? Adakah ia benar-benar sedap? Ya tentu saja, rasanya enak asalkan dilakukan dengan padat kasih sayang. Ibu juga menunjukkan mereguk cinta mereka melalui hidangan yang itu masak dan kek yang mereka bakar.

Ayam berempah Adakah istilah seperti makanan selesa? Santapan keselesaan gaya rumah hanyalah makanan yang disediakan di rumah yang memberi mereguk kesejahteraan. Makanan ini pada dasarnya mengandungi gula atau karbohidrat tinggi. Ia mempunyai daya tarikan yang tidak dapat anda tolak. Ia mempunyai ciri-ciri untuk menghilangkan kesan psikologi negatif dan meningkatkan emosi atau perasaan positif.

Ayam Goreng Berempah (Malay Spiced Fried Chicken) Delicious Malay Style Fried Chicken: Ayam Goreng Berempah This Malaysian style crispy spiced fried chicken (Ayam Goreng Berempah) is an all time Malaysian favourite dish and is extremely delectable. I love this type of Malay fried chicken as they are full of herbs and spices. Literally translated from Malay, ayam goreng berempah means 'spiced fried chicken'. Infused with a mix of herbs and spices, this fried chicken dish is incredibly crunchy, juicy and accompanied with heaps of crispy addictive crumbs.

To begin with this recipe, we have to first prepare a few ingredients. You can cook ayam berempah using 14 ingredients and 5 steps. Here is how you cook that.

Bahan Bahan yang Diperlukan Ayam berempah:
 1. Sediakan Ayam di potong ikut kesesuaian
 2. Prepare Bahan perapan
 3. Ambil Bawang merah
 4. Ambil Bawang putih
 5. Ambil Halia
 6. Sediakan Serai
 7. Get Lengkuas
 8. Sediakan 2 paket rempah kari daging baba's
 9. Sediakan Serbuk kunyit
 10. Prepare Garam
 11. Sediakan 1 camca besar.cuka makan
 12. Get Daun kari
 13. Prepare Serbuk perasa
 14. Sediakan Serbuk cili # blh letak or tidak

Kalau makan nasi kukus ayam berempah ni empat hari seminggu pun tak apa! Tapi mestilah nasi, ayam dan kuahnya tu sedap dan serasi. Disebabkan suka sangat makan, maka daku ambil keputusan untuk cuba buat sendiri. Bahan-Bahan: Ayam,Serbuk Kari, Serbuk Cili, Tepung Jagung, Jintan, Ketumbar, Serai dan Daun Kari.

Cara-cara untuk memasak Ayam berempah:
 1. Ayam.di.potong ikut saiz sesuai.. cuci dan toskan..
 2. Gaul dengan garam dan serbuk kunyit
 3. Kisar bahan kisar dan perap pada ayam..simpan dalam peti sejuk selama 3 @ 4 jam..
 4. Panaskan api..goreng hingga masak.. nak.lebih aroma lebihkan daun kari..
 5. Bila dah masak..angkat dan toskan… selamat mencuba..

Disebabkan suka sangat makan, maka daku ambil keputusan untuk cuba buat sendiri. Bahan-Bahan: Ayam,Serbuk Kari, Serbuk Cili, Tepung Jagung, Jintan, Ketumbar, Serai dan Daun Kari. Resepi Ayam Goreng Berempah yang sangat sesuai dihidangkan bersama nasi minyak atau nasi lemak. Sedap juga jika dimakan bersama nasi putih yang panas begitu sahaja. Apa yang paling istimewa tentang resepi ini ialah serai yang ditumbuk berasingan menjadikan tekstur serdak dan bertali serta rangup apabila digoreng.

So that is going to wrap this up with this exceptional food ayam berempah recipe. Walaupun beberapa santapan yang disebutkan di atas adalah makanan yang menenangkan jiwa, ingatlah bahawa kamu harus makan secara sederhana. Makanan di atas mungkin mengandungi terlalu banyak gula dan terlalu banyak kolesterol. Sentiasa ingat untuk menjaga kesihatan diri dan mengelakkan makanan yang boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan anda. Jangan lupa untuk memproduksi pemeriksaan berkala dengan doktor anda.