Salted Egg Butter Chicken
(Ayam Goreng Mentega Telur Masin)
Salted Egg Butter Chicken (Ayam Goreng Mentega Telur Masin)

Makanan sebenar, baik dan lazat selalu disukai oleh banyak orang. Sekiranya anda bertanya apa makanan kegemaran anda, pasti kamu akan menjawab makanan yang anda mahukan. Tetapi apa yang membuatkan anda mahukan makanan dan meminta lebih banyak? Adakah ia benar-benar sedap? Ya tentu saja, rasanya enak asalkan dilakukan dengan penuh kasih sayang. Ibu juga menunjukkan rasa cinta mereka melalui hidangan yang tersebut masak dan kek yang mereka bakar.

Salted Egg Butter Chicken (Ayam Goreng Mentega Telur Masin) Adakah istilah seperti makanan selesa? Makanan keselesaan gaya rumah hanyalah makanan yang disediakan di rumah yang memberi mereguk kesejahteraan. Makanan ini pada dasarnya mengandungi gula atau karbohidrat tinggi. Ia memiliki daya tarikan yang tidak dapat anda tolak. Ia mempunyai ciri-ciri untuk menghilangkan kesan psikologi negatif dan meningkatkan emosi atau perasaan positif.

Kali ini kami ingin berkongsi dengan anda resepi membuat Salted Egg Chicken yang resepinya hampir sama dengan Butter Chicken. Siapa yang dah pernah cuba resepi butter chicken, patut cuba resepi ni. Ayam boleh digantikan dengan bahan lain seperti udang, ketam dan sebagainya. Selain tu, saya juga pernah buat udang goreng butter bersama sarang telur.

To get started with this recipe, we must prepare a few components. You can have salted egg butter chicken (ayam goreng mentega telur masin) using 17 ingredients and 4 steps. Here is how you can achieve that.

Bahan Bahan yang Diperlukan Salted Egg Butter Chicken

(Ayam Goreng Mentega Telur Masin):

 1. Ambil Perapan Ayam
 2. Sediakan 4-5 keping dada ayam (dipotong kecil)
 3. Ambil 3 sb tepung gandum
 4. Prepare 2 sb tepung jagung
 5. Prepare 1 sb tepung ubi kayu
 6. Ambil 1 st serbuk lada putih
 7. Get 1 sb serbuk kari ayam/daging
 8. Ambil (Semua bahan perap boleh diganti dgn tepung goreng ayam siap untuk memudahkan kerja)
 9. Sediakan Bahan Tumis
 10. Sediakan 4 sb butter
 11. Sediakan 1/4 piring daun kari
 12. Get 1/4 piring cili padi merah dan hijau
 13. Sediakan 1/4 piring halia (optional)
 14. Sediakan 1/4 piring bawang putih dicincang
 15. Get 3 sb serbuk telur masin
 16. Ambil 1/2 cwn freshmilk
 17. Ambil 1 sb susu pekat

Sesiapa yang pernah makan Butter chicken yang biasa, begitulah rasanya. Ayam yang diletakkan dalam Resepi Ayam Mentega Telur Masin boleh digantikan dengan bahan yang lain seperti udang, ketam dan sebagainya. Beranda » AYAM MENTEGA TELUR MASIN » SALTED EGG BUTTER CHICKEN » RESEPI. Kemudian masukkan susu cair, garam, serbuk kari ( jika mahu ) dan bahan perasa lain.

Penyediaan untuk memasak Salted Egg Butter Chicken

(Ayam Goreng Mentega Telur Masin):

 1. Gaulkan ayam dengan tepung gandum,tepung jagung,tepung ubi kayu,serbuk pada putih dan serbuk kari. Gorengkan ayam sehingga masak kemudian toskan.
 2. Keluarkan minyak goreng ayam, cairkan butter dan tumiskan bawang putih, halia dan daun kari sehingga bangkit aroma. Kemudian masukkan serbuk telur masin kacau rata. Masukkan cili,freshmilk dan susu pekat.
 3. Masukkan ayam dan gaul rata. Tambah freshmilk jika ingin lebih berkuah. Siap sedia untuk dimakan.
 4. P/s: jika guna telur masin, masukkan kuning telur yang dihancurkan (drpd telur masin yang siap direbus) selepas menumis.

Beranda » AYAM MENTEGA TELUR MASIN » SALTED EGG BUTTER CHICKEN » RESEPI. Kemudian masukkan susu cair, garam, serbuk kari ( jika mahu ) dan bahan perasa lain. Belum ada tanggapan untuk "RESEPI AYAM MENTEGA TELUR MASIN ( SALTED EGG BUTTER CHICKEN )" Post a comment. Minggu lepas, kawan iday pergi Bali untuk honeymoon. Goreng dan ketepikan - Panaskan butter, tumis bawang putih, daun kari dan cili padi hingga naik bau.

So that’s going to wrap this up with this exceptional food salted egg butter chicken (ayam goreng mentega telur masin) recipe. Walaupun beberapa santapan yang disebutkan di atas adalah makanan yang menenangkan jiwa, ingatlah bahawa kamu harus makan secara sederhana. Makanan dalam atas mungkin mengandungi terlalu banyak gula dan terlalu banyak kolesterol. Sentiasa ingat untuk menjaga kesihatan diri dan mengelakkan makanan yang boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan anda. Jangan lupa untuk membuat pemeriksaan berkala dengan doktor anda.