Ayam Masak Butter Caraku #Munahmasak
Ayam Masak Butter Caraku #Munahmasak

Santapan sebenar, baik dan lazat selalu disukai oleh banyak orang. Sekiranya anda bertanya apa makanan kegemaran anda, pasti anda akan menjawab makanan yang anda mahukan. Tetapi apa yang membuatkan anda mahukan makanan dan meminta lebih banyak? Adakah ia benar-benar sedap? Ya tentu saja, rasanya enak asalkan dilakukan dengan padat kasih sayang. Ibu juga menunjukkan rasa cinta mereka melalui hidangan yang tersebut masak dan kek yang mereka bakar.

Ayam Masak Butter Caraku #Munahmasak Adakah istilah seperti makanan selesa? Santapan keselesaan gaya rumah hanyalah makanan dengan disediakan di rumah yang memberi mengecap kesejahteraan. Makanan ini pada dasarnya mengandungi gula atau karbohidrat tinggi. Ia memiliki daya tarikan yang tidak dapat kamu tolak. Ia mempunyai ciri-ciri untuk menghilangkan kesan psikologi negatif dan meningkatkan emosi atau perasaan positif.

Ayam Masak Butter Caraku #Munahmasak Rosidah Muhd Tangga Batu Melaka. Sebenarnya terdapat beberapa cara untuk menyediakan Ayam masak butter. Dan ini adalah cara saya tersendiri. Ayam butter atau pun popular di kalangan rakyat Malaysia sebagai Butter Chicken telah mendapat tempat di hati masyarakat sejak akhir akhir ini.

To get started with this recipe, we have to first prepare a few components. You can cook ayam masak butter caraku #munahmasak using 8 ingredients and 8 steps. Here is how you can achieve it.

Bahan Bahan yang Diperlukan Ayam Masak Butter Caraku #Munahmasak:
 1. Get 250 g isi ayam
 2. Ambil 4 ulas Bawang putih
 3. Sediakan 5-6 biji cili padi
 4. Ambil Secawan susu cair
 5. Prepare 30 gm butter
 6. Sediakan Seketul kiub ayam
 7. Get Garam
 8. Sediakan Setengah cawan tepung bistari

Salutan tepung lebih kemas dengan teknik celupan basah dan kering. Ayam masak butter selalunya boleh didapati di restoran sekitar kita. Namun, tahukah anda, cara pembuatannya amat ringkas. Buat yang sibuk bekerja, anda juga boleh menyediakan hidangan ini kerana ia tidak mengambil masa yang lama.

Penyediaan untuk memasak Ayam Masak Butter Caraku #Munahmasak:
 1. Isi ayam dibasuh bersih dan diperap tepung bistari. Bawang putih di potong halus dan juga cili padi.
 2. Panaskan sedikit minyakkuali dan mula mengoreng ayam. Saya pakai non stick pan untuk menggelakkan ayam melekat. Lagipun ayam boleh menghasilkan minyak tersendiri. Jadi penggunaan minyak adalah sedikit diperlukan.
 3. Apabila ayam mula garing di kedua2 bahagian. Bolehlah diangkat dan diketepikan.
 4. Di dalam kuali yang sama mempunyai minyak dari daging ayam tadi teruskan menumis bawang putih hingga wangi.
 5. Masukkan cili padi dan goreng sekejap
 6. Kemudian tuangkan susu cair lebih kurang secawan dan masak sehingga mendidih. Apabila mendidih bolehlah dimasukkan isi ayam tadi.
 7. Kemudian masukkan potongan butter keatas ayam tadi, diikuti dengan kiub ayam dan garam. Saya cuma mengacau sedikit sahaja untuk meratakan bahan perasa.
 8. Teruskan masak sehinga kuah kering sedikit dan butter mencair keseluruhan kuah. Hidangkan semasa panas.

Namun, tahukah anda, cara pembuatannya amat ringkas. Buat yang sibuk bekerja, anda juga boleh menyediakan hidangan ini kerana ia tidak mengambil masa yang lama. Ayam masak butter juga sesuai untuk dihidangkan kepada kanak - kanak, oleh itu, anda boleh menyediakan ini buat si. Baru celup dalam telur dan salut dengan tepung jagung. Celup semula dalam telur dan salut kali kedua dengan tepung jagung.

So that is going to wrap it up for this special food ayam masak butter caraku #munahmasak recipe. Walaupun beberapa santapan yang disebutkan di atas adalah santapan yang menenangkan jiwa, ingatlah bahawa anda harus makan secara sederhana. Makanan dalam atas mungkin mengandungi terlalu banyak gula dan terlalu banyak kolesterol. Sentiasa ingat untuk menjaga kesihatan diri dan mengelakkan makanan yang boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan anda. Jangan lupa untuk memproduksi pemeriksaan berkala dengan doktor anda.