Apam Balik Rice Cooker
Apam Balik Rice Cooker

Santapan sebenar, baik dan lazat selalu disukai oleh banyak orang. Sekiranya anda bertanya apa makanan kegemaran anda, pasti kamu akan menjawab makanan yang anda mahukan. Tetapi apa yang membuatkan anda mahukan makanan dan meminta lebih banyak? Adakah ia benar-benar sedap? Ya tentu aja, rasanya enak asalkan dilakukan dengan penuh kasih sayang. Ibu juga menunjukkan mengecap cinta mereka melalui hidangan yang tersebut masak dan kek yang mereka bakar.

Apam Balik Rice Cooker Makanan selesa dalam rumah mungkin termasuk sup ayam sayur, kentang tumbuk dengan daging asap serta bawang, ayam goreng renyah dengan kuah, dan gelatin. Terdapat banyak makanan selesa di luar sana dan makanan dengan disebutkan sebelumnya adalah beberapa hidangan dengan sering dimasak di rumah. Sup mandung sayur paling sesuai ketika bersalji. Dari baunya yang indah hingga rasanya dengan luar biasa, sup ayam sayur adalah salah satu makanan keselesaan yang bagus terutama pada hari-hari sejuk.

To begin with this particular recipe, we must first prepare a few ingredients. You can have apam balik rice cooker using 8 ingredients and 6 steps. Here is how you can achieve that.

Bahan Bahan yang Diperlukan Apam Balik Rice Cooker:
 1. Ambil 1 1/2 cawan Tepung Gandum Unbleach
 2. Sediakan 1 biji Telur Tanpa Antibiotik
 3. Ambil 5 sudu besar Sourdough Starter(1sk Bkg Soda+1sk Baking Powder)
 4. Sediakan 3 sudu besar Minyak Masak
 5. Sediakan 2 sudu besar Gula Tebu Organik
 6. Ambil 1/2 sudu kecil Garam Pink Himalaya
 7. Ambil Air Tapis secukupnya
 8. Ambil 1/2 sudu kecil Baking Soda *(Akhir)
Penyediaan untuk memasak Apam Balik Rice Cooker:
 1. Adun semua bahan kecuali bahan bertanda * tetapi masukkan air sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi pekat seperti susu pekat manis. Kemudian perap adunan selama 3jam atau lebih.
 2. Jika menggunakan sourdough, selepas perap 3jam tambah baking soda dan kacau sebati.
 3. Panaskan periuk nasi dan sapu dengan minyak masak atau butter sekeliling periuk nasi itu.
 4. Setelah periuk nasi cukup panas masukkan setengah dari adunan apam balik itu dan tolak sedikit adunan naik ke tepi periuk. Biar sekejap apam balik timbul buih bulat di permukaan atas dalam apam balik itu.
 5. Masukkan apapun inti yang disukai. Saya guna coklat urai sahaja. Boleh tabur kacang tanah tumbuk, jagung, gula atau apapun ikut citarasa masing-masing. Tutup periuk nasi ketika ini dan biarkan di bahagian tepi apam nampak sedikit keperangan. Jika periuk nasi butangnya asyik terangkat, tekan semula dengan jari dan biarkan sehingga apam masak sempurna sebelum dikeluarkan dari periuk nasi.
 6. Angkat dan hidangkan apam balik. Jika mahu apam yang tebal masukkan adunan lebih banyak tapi jika suka yang nipis boleh kurangkan adunan. Saya suka apam yang tidak terlalu tebal dan tidak terlalu nipis.

So that is going to wrap it up with this special food apam balik rice cooker recipe. Walaupun beberapa makanan yang disebutkan di atas adalah makanan yang menenangkan jiwa, ingatlah bahawa anda harus makan secara sederhana. Makanan dalam atas mungkin mengandungi terlalu banyak gula dan terlalu banyak kolesterol. Sentiasa ingat untuk menjaga kesihatan diri dan mengelakkan makanan yang boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan anda. Jangan lupa untuk menghasilkan pemeriksaan berkala dengan doktor anda.