Jjepuk Pise (Cekodok Pisang)
Jjepuk Pise (Cekodok Pisang)

Santapan sebenar, baik dan lazat selalu disukai oleh banyak orang. Sekiranya anda bertanya apa makanan kegemaran anda, pasti kamu akan menjawab makanan yang anda mahukan. Tetapi apa yang membuatkan anda mahukan makanan dan meminta lebih banyak? Adakah ia benar-benar sedap? Ya tentu saja, rasanya enak asalkan dilakukan dengan maksimum kasih sayang. Ibu juga menunjukkan rasa cinta mereka melalui hidangan yang tersebut masak dan kek yang mereka bakar.

Jjepuk Pise (Cekodok Pisang) Makanan selesa dalam rumah mungkin termasuk sup ayam sayur, kentang tumbuk dengan daging asap serta bawang, ayam goreng renyah dengan kuah, dan gelatin. Terdapat banyak makanan lega di luar sana dan makanan dengan disebutkan sebelumnya adalah beberapa hidangan dengan sering dimasak di rumah. Sup ayam sayur paling sesuai ketika bersalji. Daripada baunya yang indah hingga rasanya dengan luar biasa, sup ayam sayur adalah salah satu makanan keselesaan yang menawan terutama pada hari-hari sejuk.

To begin with this particular recipe, we have to prepare a few components. You can cook jjepuk pise (cekodok pisang) using 9 ingredients and 5 steps. Here is how you cook it.

Bahan Bahan yang Diperlukan Jjepuk Pise (Cekodok Pisang):
 1. Get Pisang - 7-8 biji
 2. Sediakan Tepung gandum - 1 cawan lebih sikit
 3. Prepare 1/4 cawan tepung beras
 4. Prepare Garam
 5. Sediakan Gula
 6. Get Soda bikarbonat
 7. Sediakan Serbuk penaik
 8. Ambil Sirap - 1 sudu lebih sikit
 9. Get Air sejuk
Penyediaan untuk memasak Jjepuk Pise (Cekodok Pisang):
 1. Buang kulit pisang. Lenyek-lenyek.
 2. Masukkan tepung gandum + tepung beras + garam + gula + soda bikarbonat + serbuk penaik & sesudu sirap. Trust me! It tastes better bila letak sirap 😍. Smells good too πŸ’•πŸ’•.
 3. Masukkan air sejuk. Gaul sebati & masuk dalam peti ais, rehat jap.
 4. Panas minyak. Gorengkan cekodok sampai garing. Angkat & tos minyak.
 5. Siap cekodok pisang. Garing dekat luar, dalam masih lembut πŸ’•β™₯️.

So that’s going to wrap this up with this exceptional food jjepuk pise (cekodok pisang) recipe. Walaupun beberapa makanan yang disebutkan di atas adalah santapan yang menenangkan jiwa, ingatlah bahawa kamu harus makan secara sederhana. Makanan dalam atas mungkin mengandungi terlalu banyak gula dan terlalu banyak kolesterol. Sentiasa ingat untuk menjaga kesihatan diri dan mengelakkan makanan yang boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan anda. Jangan lupa untuk menghasilkan pemeriksaan berkala dengan doktor anda.