Makaroni Bakar Cheese Dengan Tuna Cili Saba
Makaroni Bakar Cheese Dengan Tuna Cili Saba

Santapan sebenar, baik dan lazat selalu disukai oleh banyak orang. Sekiranya anda bertanya apa makanan kegemaran anda, pasti anda akan menjawab makanan yang anda mahukan. Tetapi apa yang membuatkan anda mahukan makanan dan meminta lebih banyak? Adakah ia benar-benar sedap? Ya tentu aja, rasanya enak asalkan dilakukan dengan maksimum kasih sayang. Ibu juga menunjukkan mereguk cinta mereka melalui hidangan yang mereka masak dan kek yang mereka bakar.

Resipi sedap dan mudah untuk Makaroni Bakar Cheese Dengan Tuna Cili Saba. #goldenapron Kali ni resepi panjang ye ☺️ dah lama sebenarnya tak buat macaroni bakar ni. Maklum lah kos bahan pun boleh tahan mahal juga. Lihat juga resipi-resipi untuk Makaroni Cheese Bakar. Lihat juga resipi-resipi untuk Makaroni Bakar.

Makaroni Bakar Cheese Dengan Tuna Cili Saba Makanan selesa di rumah mungkin termasuk sup ayam sayur, kentang tumbuk dengan daging asap serta bawang, ayam goreng renyah dengan kuah, dan gelatin. Terdapat banyak makanan leluasa di luar sana dan makanan yang disebutkan sebelumnya adalah beberapa hidangan dengan sering dimasak di rumah. Sup mandung sayur paling sesuai ketika bersalji. Dibanding baunya yang indah hingga rasanya yang luar biasa, sup ayam sayur ialah salah satu makanan keselesaan yang bagus terutama pada hari-hari sejuk.

To begin with this recipe, we have to prepare a few components. You can have makaroni bakar cheese dengan tuna cili saba using 19 ingredients and 8 steps. Here is how you can achieve that.

Bahan Bahan yang Diperlukan Makaroni Bakar Cheese Dengan Tuna Cili Saba:
  1. Get Bahan Sos Tuna
  2. Ambil 1 tin tuna cili
  3. Sediakan 1 tin sos pasta merah
  4. Prepare 1 biji bawang besar
  5. Sediakan 2 ulas bawang putih
  6. Prepare 1 biji tomato
  7. Ambil 1 tin air putih (tin pasta)
  8. Get 1 ketul kiub pati ayam
  9. Sediakan 2 sudu besar minyak zaitun/jagung
  10. Ambil Bahan Sos Putih
  11. Get 2 sudu besar butter
  12. Prepare 1 ulas bawang putih dicincang
  13. Ambil 1 sudu besar tepung gandum
  14. Ambil 1 kotak kecil susu segar
  15. Get 1 sudu kecil serbuk lada hitam
  16. Sediakan 1/4 sudu kecil garam
  17. Prepare Bahan Lain
  18. Ambil 400 gm makaroni pasta (sepeket)
  19. Get 1 cawan parutan keju mozarella

Com: Terima kasih kak raja kerana sudi mengirimkan resepi makaroni cheese and tuna ini. Lihat juga resipi-resipi untuk Nab's Saba Shioyaki Air Fryer - Mudah dan sihat. Dengan menggunakan perkhidmatan kami, anda setuju dengan Dasar Kuki dan Terma Perkhidmatan kami. Tak seperti lasagna yang anda kena rendam dulu,untuk resepi makaroni ni senang.

Penyediaan untuk memasak Makaroni Bakar Cheese Dengan Tuna Cili Saba:
  1. Rebus pasta ikut arahan paket. Letak sedikit minyak supaya pasta tak melekat. Dah siap rebus, toskan. Letak tepi dulu sementara siapkan sos.
  2. Siapkan bahan2. Tumis bahan potong sampai layu.
  3. Masuk sos pasta dan air mengikut sukatan tin. Dah mendidih, masukkan kiub ayam.
  4. Kemudian, masuk setin tuna cili. Kacau perlahan supaya isi tuna tak hancur. Bila kuah dah pekat boleh tutup api dan ketepikan sekejap.
  5. Sediakan sos putih, cairkan butter dan tumis bawang putih. Kemudian masukkan tepung gandum. Terus kacau hingga sebati.
  6. Ok, masukkan susu dan terus kacau cepat2. Takut nanti tepung tak sebati. Masukkan lada hitam dan garam. Kacau hingga kuah jadi pekat. Siap. Ok jom lapiskan pasta.
  7. Sapu butter dekat loyang, ratakan sedikit sos tuna. Letak separuh makaroni, sos tuna dan sos putih berlapis2.
  8. Ulang step melapis makaroni dan sos sampai habis. Tabur dengan keju mozarella dan bakar dalam oven. Set suhu 180C selama 20minit, sehingga permukaan atas dah keperangan. Boleh lah dihidangkan.

Dengan menggunakan perkhidmatan kami, anda setuju dengan Dasar Kuki dan Terma Perkhidmatan kami. Tak seperti lasagna yang anda kena rendam dulu,untuk resepi makaroni ni senang. Anda didihkan air sampai mendidih lepas tu rebus makaroni sehingga empuk tahap anda suka. Kebanyakan makanan seperti pizza, makaroni, pasta, lasagna dan pie dah lama diminati oleh orang Malaysia walaupun ia bukannya makanan tradisi kita. Macaroni cheese atau lebih popular dengan singkatan mac & cheese adalah antara menu yang mudah dibuat.

So that is going to wrap this up with this exceptional food makaroni bakar cheese dengan tuna cili saba recipe. Walaupun beberapa santapan yang disebutkan di atas adalah makanan yang menenangkan jiwa, ingatlah bahawa kamu harus makan secara sederhana. Makanan di atas mungkin mengandungi terlalu banyak gula dan terlalu banyak kolesterol. Sentiasa ingat untuk menjaga kesihatan diri dan mengelakkan makanan yang boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan anda. Jangan lupa untuk menghasilkan pemeriksaan berkala dengan doktor anda.