Sup ikan merah
Sup ikan merah

Santapan sebenar, baik dan lazat selalu disukai oleh banyak orang. Sekiranya anda bertanya apa makanan kegemaran anda, pasti kamu akan menjawab makanan yang anda mahukan. Tetapi apa yang membuatkan anda mahukan makanan dan meminta lebih banyak? Adakah ia benar-benar sedap? Ya tentu saja, rasanya enak asalkan dilakukan dengan padat kasih sayang. Ibu juga menunjukkan rasa cinta mereka melalui hidangan yang mereka masak dan kek yang mereka bakar.

Sup ikan merah Adakah istilah seperti makanan selesa? Santapan keselesaan gaya rumah hanyalah makanan yang disediakan di rumah yang memberi mereguk kesejahteraan. Makanan ini pada dasarnya mengandungi gula atau karbohidrat tinggi. Ia mempunyai daya tarikan yang tidak dapat kamu tolak. Ia mempunyai ciri-ciri untuk menghilangkan kesan psikologi negatif dan meningkatkan emosi atau perasaan positif.

Hmm ramai nyer yang suka sup ikan, hmm nyum nyum nyum lebih lebih lagi sup ikan merah. Masakan saya hari ini sesuai dan boleh dihidangkan sebagai lauk dalam pantang bagi wanita yang berpantang selepas bersalin atau selepas mengalami keguguran. B erbalik kepada resepi pula, saya belajar resepi ini dari sahabat saya Dr Sabariah semasa mengunjungi rumah mereka ketika itu di UiTM Segamat. Saya melihat beliau menyediakan sup ini sambil bersembang sembang di dapur.

To begin with this particular recipe, we must first prepare a few ingredients. You can have sup ikan merah using 12 ingredients and 5 steps. Here is how you cook that.

Bahan Bahan yang Diperlukan Sup ikan merah:
 1. Sediakan Ikan merah - bersihkan & tos
 2. Get Bawang [email protected] - dimayang
 3. Prepare Bawang putih - dimayang
 4. Get Halia - dimayang
 5. Prepare Sup Bunjut (IKAN) ADABI
 6. Prepare Kentang - optional
 7. Get Carrot - optional
 8. Prepare Asam [email protected] - optional
 9. Ambil Daun sup
 10. Sediakan Air secukupnya
 11. Get [email protected] pati ikan bilis - optional
 12. Prepare Garam, gula & serbuk perasa

Bahannya memang mudah dan cara nak buat pun simple. Yang penting, tak ada bau hanyir dan memang bertambah berselera nak makan. Lihat juga resep Sop Merah Salmon enak lainnya. Sup ikan merah ini sedap dihirup ketika masih panas.

Cara-cara untuk memasak Sup ikan merah:
 1. Tumis bawang merah, bawang putih & halia. Masukkan rempah sup bunjut ADABI. Tumis lagi hingga naik bau.
 2. Masukkan air secukupnya. Masukkan kentang, carrot & asam gelugor.
 3. Apabila kentang & carrot dah sedikit empuk. Masukkan pula ikan merah yang telah dibersihkan.
 4. Masukkan daun sup. Perasakan dengan [email protected] ikan bilis, garam, gula & serbuk perasa. Reneh sebentar.
 5. Sesuaikan rasa, jika OK matikan api. Taburkan daun sup ketika dihidangkan. Siap!

Lihat juga resep Sop Merah Salmon enak lainnya. Sup ikan merah ini sedap dihirup ketika masih panas. Untuk menaikan tahap kepedasannya, anda boleh tambah sukatan lada putih. Manakala penggunaan daun bawang dan sup serta bawang goreng akan meningkatkan aromanya lalu menaikkan selera terutama apabila dihidangkan kepada orang yang sakit. Lihat juga resep Sop ikan kakap merah enak lainnya.

So that’s going to wrap this up with this exceptional food sup ikan merah recipe. Walaupun beberapa santapan yang disebutkan di atas adalah makanan yang menenangkan jiwa, ingatlah bahawa anda harus makan secara sederhana. Makanan dalam atas mungkin mengandungi terlalu banyak gula dan terlalu banyak kolesterol. Sentiasa ingat untuk menjaga kesihatan diri dan mengelakkan makanan yang boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan anda. Jangan lupa untuk memproduksi pemeriksaan berkala dengan doktor anda.