Bebola Ayam Sos Lemon
Bebola Ayam Sos Lemon

Santapan sebenar, baik dan lazat selalu disukai oleh banyak orang. Sekiranya anda bertanya apa makanan kegemaran anda, pasti kamu akan menjawab makanan yang anda mahukan. Tetapi apa yang membuatkan anda mahukan makanan dan meminta lebih banyak? Adakah ia benar-benar sedap? Ya tentu saja, rasanya enak asalkan dilakukan dengan maksimum kasih sayang. Ibu juga menunjukkan rasa cinta mereka melalui hidangan yang tersebut masak dan kek yang mereka bakar.

A Huge Selection Of Rum Available For Next Day Delivery From Master Of Malt Hari ini masak 'Bebola Ayam Sos Lemon'bersama roti'Canadian Purple Wheat',brokoli dan lobak merah rebus bersama sebotol air mineral untuk #bekal suami dan anak ke pejabat. Supaya mereka kekal sihat dan bertenaga semasa bertugas,kita pastikan menunya sihat dan menyelerakan serta mencukupi jumlah gizi yang diperlukan tubuh setiap hari. Boleh masukkan bebola untuk penambahan rasa. Tutup api selepas sos mula mendidih.

Bebola Ayam Sos Lemon Makanan selesa dalam rumah mungkin termasuk sup ayam sayur, kentang tumbuk dengan daging asap dan bawang, ayam goreng renyah dengan kuah, dan gelatin. Terdapat banyak makanan lega di luar sana dan makanan yang disebutkan sebelumnya adalah beberapa hidangan yang sering dimasak di rumah. Sup mandung sayur paling sesuai ketika bersalji. Dari baunya yang indah hingga rasanya dengan luar biasa, sup ayam sayur adalah salah satu makanan keselesaan yang indah terutama pada hari-hari sejuk.

To begin with this particular recipe, we have to prepare a few ingredients. You can have bebola ayam sos lemon using 19 ingredients and 13 steps. Here is how you can achieve that.

Bahan Bahan yang Diperlukan Bebola Ayam Sos Lemon:
  1. Ambil Bebola Ayam:
  2. Sediakan 300 gram isi ayam kisar
  3. Prepare 1 camca besar serbuk bawang putih
  4. Ambil 1/2 camca teh garam gunung Saji
  5. Prepare 1/2 camca teh serbuk lada sulah
  6. Ambil 1 camca besar tepung kentang @ tepung jagung
  7. Sediakan Sos Lemon:
  8. Get 10 gram butter (Anchor Salted)
  9. Prepare 1 biji bawang besar saiz sederhana dipotong dadu
  10. Prepare 1 camca besar tepung gandum
  11. Get 3/4 gelas air
  12. Ambil 3 camca besar air lemon
  13. Prepare 1/2 camca kecil penuh garam gunung Saji
  14. Sediakan 1 camca besar gula perang
  15. Ambil 2 keping keju cheddar
  16. Prepare Bahan tambahan:
  17. Sediakan Brokoli dan Lobak merah rebus
  18. Sediakan Roti Canadian Purple Wheat Gardenia
  19. Prepare Sebotol air mineral

Ia agak mudah dibuat dan che mat guna sebiji lemon untuk resipi ini. Hujung minggu sajian sebegini memang sesuai di sajikan untuk keluarga tercinta. Set lengkap nasi ayam sos lemon ini sangat lazat dan mudah disediakan, sekaligus melengkapkan hidangan makan tengahari kamu. Selamat mencuba. "Budak-budak ni suka betul makan bebola ayam tu.

Penyediaan untuk memasak Bebola Ayam Sos Lemon:
  1. Sediakan bahan-bahan utama.
  2. Sediakan bahan-bahan tambahan.
  3. Masukkan isi ayam kisar dalam mangkuk adunan.Gaul rata bersama serbuk lada sulah,serbuk bawang putih,garam gunung dan tepung jagung.
  4. Basahkan kedua-dua tapak tangan,bentukkan bulat-bulat adunan tadi.Menghasilkan 16 biji bebola ayam.
  5. Sediakan bahan celup iaitu tepung gandum dan telur yang dipukul.
  6. Salut bebola di dalam tepung gandum.Celup di dalam telur dan disalut semula dengan tepung gandum hingga rata.
  7. Panaskan minyak masak,goreng bebola ayam hingga garing atau keperangan.Angkat dan toskan minyaknya,ketepikan.
  8. Cairkan butter dalam kuali menggunakan api sederhana.
  9. Masukkan bawang besar dadu,tumis hingga layu.
  10. Masukkan tepung gandum,masak hingga keperangan.
  11. Masukkan air, air lemon,kepingan keju cheddar,gula perang dan 1/2 camca kecil garam gunung.Masak hingga menggelegak dan keju cair.Seimbangkan rasa,tutup api.
  12. Masukkan sos dalam blender.Kisar hingga halus.Tuang ke dalam mangkuk hidang.Ketepikan.
  13. Dalam bekas #bekal,letak sos berasingan dari bebola ayam (sos hanya dicurahkan ke atasnya bila mahu dimakan).Letakkan brokoli dan karot rebus dan 2 keping roti berasingan untuk dimakan bersama.Bekalkan juga sebotol air mineral.Siap.

Set lengkap nasi ayam sos lemon ini sangat lazat dan mudah disediakan, sekaligus melengkapkan hidangan makan tengahari kamu. Selamat mencuba. "Budak-budak ni suka betul makan bebola ayam tu. Kalau sekali goreng atau buat sup, kejap je licin. Tapi asyik makan bebola frozen tu je tak elok pulak kan. Agaknya susah tak nak buat resepi bebola ayam sendiri dekat rumah?" Bukan anak-anak saja, mesti ramai yang suka makan bebola ayam ni termasuklah mak ayahnya sekali.

So that is going to wrap it up for this exceptional food bebola ayam sos lemon recipe. Walaupun beberapa makanan yang disebutkan di atas adalah makanan yang menenangkan jiwa, ingatlah bahawa anda harus makan secara sederhana. Makanan di atas mungkin mengandungi terlalu banyak gula dan terlalu banyak kolesterol. Sentiasa ingat untuk menjaga kesihatan diri dan mengelakkan makanan yang boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan anda. Jangan lupa untuk menghasilkan pemeriksaan berkala dengan doktor anda.