Puding Roti Tembikai
Puding Roti Tembikai

Makanan sebenar, baik dan lazat selalu disukai oleh banyak orang. Sekiranya anda bertanya apa makanan kegemaran anda, pasti kamu akan menjawab makanan yang anda mahukan. Tetapi apa yang membuatkan anda mahukan makanan dan meminta lebih banyak? Adakah ia benar-benar sedap? Ya tentu saja, rasanya enak asalkan dilakukan dengan maksimum kasih sayang. Ibu juga menunjukkan rasa cinta mereka melalui hidangan yang tersebut masak dan kek yang mereka bakar.

Puding Roti Tembikai Adakah istilah seperti makanan selesa? Santapan keselesaan gaya rumah hanyalah makanan yang disediakan di rumah yang memberi mereguk kesejahteraan. Makanan ini pada dasarnya mengandungi gula atau karbohidrat tinggi. Ia mempunyai daya tarikan yang tidak dapat anda tolak. Ia mempunyai ciri-ciri untuk menghilangkan kesan psikologi negatif dan meningkatkan emosi atau perasaan positif.

Enjoy your local restaurant favorites from the comfort of your own home. The food you want, when you want it. Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube. Alhamdulillah dapat juga siapkan Puding Roti Tembikai ni.

To get started with this recipe, we must first prepare a few components. You can cook puding roti tembikai using 10 ingredients and 11 steps. Here is how you cook it.

Bahan Bahan yang Diperlukan Puding Roti Tembikai:
 1. Sediakan Bahan
 2. Get 1 paket agar-agar serbuk (clear) 10g
 3. Get 3 keping roti gardenia
 4. Prepare 4 cawan air kosong
 5. Sediakan 5 sudu besar gula
 6. Ambil 5 sudu besar susu pekat manis
 7. Prepare 1 cawan susu cair
 8. Sediakan 2 sudu besar mentega
 9. Get 1 sudu teh esen vanila
 10. Ambil 1/2 sudu kecil bijan hitam

Puding roti susu selalunya dihidangkan begitu sahaja dengan kismis sebagai toppingnya. Kadang kala, kita inginkan kelainan pada juadah kita kan? Apa kata, anda sediakan puding roti susu tembikai yang mempunyai rupa yang amat cantik seperti tembikai. Pasti ianya akan digemari ramai orang!

Penyediaan untuk memasak Puding Roti Tembikai:
 1. Cara masak : - Carik-carikkan roti gardenia dan rendam dalam susu cair hingga lembut (anggaran 30minit). Kisar halus roti yang direndam tadi bersama susu cair dan susu pekat (menggunakan blender) Ketepikan.
 2. Masak agar-agar bersama gula dan air hingga mendidih…
 3. Masukkan roti yang dikisar tadi kedalam agar-agar. Tambahkan mentega dan esen vanila. Kacau dalam api perlahan hingga pekat.
 4. Ambil sedikit adunan agar-agar dan warnakan merah dan kuning. masukkan kedalam acuan.
 5. Baki agar-agar pula hendaklah dibiarkan dalam api perlahan untuk mengelakkan ianya beku dan keras.
 6. Ambil sedikit agar-agar dalam warna asal (putih) dan curahkan ke atas agar-agar merah dan kuning tadi. Biarkan beku.
 7. Bahagian agar-agar yang tinggal diwarnakan hijau. Curahkan ke atas bahagian putih tadi.
 8. Biarkan sejuk dan beku baru disimpan ke dalam peti sejuk.
 9. Keluarkan puding dari acuan.. ambl bijan hitam dan tabur diatas puding (seperti biji tembikai)
 10. Sedia dihidang.

Apa kata, anda sediakan puding roti susu tembikai yang mempunyai rupa yang amat cantik seperti tembikai. Pasti ianya akan digemari ramai orang! Sedari kecil saya memang suka sangat dengan agar agar tembikai dan teringin sangat untuk belajar membuatnya. Dulu bukan mudah untuk mencari resepi dan belajar kerana bukan semua orang tahu cara cara membuatnya. Tapi kini dengan ada kemajuan teknologi di mana dunia menjadi tanpa sempadan, maka perkongsian ilmu.

So that’s going to wrap this up for this special food puding roti tembikai recipe. Walaupun beberapa santapan yang disebutkan di atas adalah santapan yang menenangkan jiwa, ingatlah bahawa kamu harus makan secara sederhana. Makanan dalam atas mungkin mengandungi terlalu banyak gula dan terlalu banyak kolesterol. Sentiasa ingat untuk menjaga kesihatan diri dan mengelakkan makanan yang boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan anda. Jangan lupa untuk menghasilkan pemeriksaan berkala dengan doktor anda.