Donat Ball
Donat Ball

Makanan sebenar, baik dan lazat selalu disukai oleh banyak orang. Sekiranya anda bertanya apa makanan kegemaran anda, pasti kamu akan menjawab makanan yang anda mahukan. Tetapi apa yang membuatkan anda mahukan makanan dan meminta lebih banyak? Adakah ia benar-benar sedap? Ya tentu saja, rasanya enak asalkan dilakukan dengan penuh kasih sayang. Ibu juga menunjukkan rasa cinta mereka melalui hidangan yang tersebut masak dan kek yang mereka bakar.

Donat Ball Makanan selesa dalam rumah mungkin termasuk sup ayam sayur, kentang tumbuk dengan daging asap & bawang, ayam goreng renyah dengan kuah, dan gelatin. Terdapat banyak makanan leluasa di luar sana dan makanan yang disebutkan sebelumnya adalah beberapa hidangan dengan sering dimasak di rumah. Sup ayam sayur paling sesuai ketika bersalji. Dari baunya yang indah hingga rasanya dengan luar biasa, sup ayam sayur adalah salah satu makanan keselesaan yang indah terutama pada hari-hari sejuk.

To get started with this particular recipe, we have to prepare a few components. You can cook donat ball using 6 ingredients and 8 steps. Here is how you cook that.

Bahan Bahan yang Diperlukan Donat Ball:
 1. Ambil 2 cawan tepung gandum
 2. Sediakan 1 cawan air suam
 3. Ambil 1 sudu makan yis kering
 4. Sediakan 3 sudu makan gula pasir
 5. Ambil 1 sudu makan mentega
 6. Sediakan Gula kastor untuk
Cara-cara untuk memasak Donat Ball:
 1. Campurkan tepung, butter, yis dan gula. Adun sehingga sebati.
 2. Masukkan air sedikit demi sedikit dan masukkan butter uli sehingga elastik seperti gula-gula getah.
 3. Tutup bekas dan perap 30 minit atau sehingga doh kembang. Buang angin yang ada dalam doh.
 4. Bahagikan doh seperti gambar. Jangan cubit adunan. Gunakan scraper untuk potong atau boleh guna pisau. Yang penting jangan tarik doh.
 5. Biarkan kembang dalam 10 minit atau masa tunggu minyak panas, boleh letak dekat tepi kuali. Haba panas tu akan buat donut gebu.
 6. Setelah minyak betul-betul panas, kecilkan api dan masukkan donut. Goreng dengan api perlahan.
 7. Jangan terbalikkan donut banyak kali. Terbalikkan bila dah pasti donut berwarna perang. Angkat dan toskan.
 8. Salut donut dengan gula kastor dan boleh la dihias bersama Nutella untuk lebih menarik.

So that’s going to wrap it up for this special food donat ball recipe. Walaupun beberapa makanan yang disebutkan di atas adalah makanan yang menenangkan jiwa, ingatlah bahawa kamu harus makan secara sederhana. Makanan di atas mungkin mengandungi terlalu banyak gula dan terlalu banyak kolesterol. Sentiasa ingat untuk menjaga kesihatan diri dan mengelakkan makanan yang boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan anda. Jangan lupa untuk menghasilkan pemeriksaan berkala dengan doktor anda.