Puding Tembikai
Puding Tembikai

Santapan sebenar, baik dan lazat selalu disukai oleh banyak orang. Sekiranya anda bertanya apa makanan kegemaran anda, pasti kamu akan menjawab makanan yang anda mahukan. Tetapi apa yang membuatkan anda mahukan makanan dan meminta lebih banyak? Adakah ia benar-benar sedap? Ya tentu aja, rasanya enak asalkan dilakukan dengan padat kasih sayang. Ibu juga menunjukkan mereguk cinta mereka melalui hidangan yang itu masak dan kek yang mereka bakar.

Puding Tembikai Adakah istilah seperti makanan selesa? Makanan keselesaan gaya rumah hanyalah makanan dengan disediakan di rumah yang memberi mereguk kesejahteraan. Makanan ini pada dasarnya mengandungi gula atau karbohidrat tinggi. Ia mempunyai daya tarikan yang tidak dapat anda tolak. Ia mempunyai ciri-ciri untuk menghilangkan kesan psikologi negatif dan meningkatkan emosi atau perasaan positif.

Fairtrade food and drink, clothing and crafts. Sedari kecil saya memang suka sangat dengan agar agar tembikai dan teringin sangat untuk belajar membuatnya. Dulu bukan mudah untuk mencari resepi dan belajar kerana bukan semua orang tahu cara cara membuatnya. Tapi kini dengan ada kemajuan teknologi di mana dunia menjadi tanpa sempadan, maka perkongsian ilmu.

To begin with this recipe, we have to first prepare a few components. You can cook puding tembikai using 11 ingredients and 8 steps. Here is how you can achieve it.

Bahan Bahan yang Diperlukan Puding Tembikai:
 1. Sediakan Bahan
 2. Ambil 1 paket agar-agar serbuk (clear) 10g
 3. Get 3 keping roti gardenia
 4. Sediakan 4 cawan air kosong
 5. Get 5 sudu besar gula
 6. Sediakan 5 sudu besar susu pekat manis
 7. Ambil 1 cawan susu cair
 8. Get 2 sudu besar mentega
 9. Prepare 1 sudu teh perisa honeydew
 10. Prepare Sedikit bijan hitam (untuk biji tembik)
 11. Prepare Pewarna hijau dan merah

Cetakan seadanya yang ada di dapur : mangkuk. Simak videonya backsound : Despacito ,. PUDING TEMBIKAI sumber : Ika & Nieza sumber : K. Mohon halal aje la tuan punya resepi ya.

Penyediaan untuk memasak Puding Tembikai:
 1. Cara masak : - 1. Carik-carikkan roti gardenia dan rendam dalam susu cair hingga lembut (anggaran 30minit). Kisar halus roti yang direndam tadi bersama susu cair dan susu pekat (menggunakan blender) Ketepikan.
  1. Masak agar-agar bersama gula dan air mendidih.
  1. Masukkan roti yang dikisar tadi kedalam agar-agar. Tambahkan mentega dan perisa honeydew. Kacau dalam api perlahan hingga pekat.
  1. Ambil sedikit adunan agar-agar dan warnakan merah. Curahkan kedalam loyang dan tabur cincau yang dicincang tad. Biarkan beku..
  1. Baki agar-agar pula hendaklah dibiarkan dalam api perlahan untuk mengelakkan ianya beku dan keras.
  1. Ambil sedikit agar-agar dalam warna asal (putih) dan curahkan ke atas agar-agar merah. Biarkan beku.
  1. Bahagian agar-agar yang tinggal diwarnakan hijau. Curahkan ke atas bahagian putih tadi.
  1. Biarkan sejuk dan beku baru disimpan ke dalam peti sejuk. - Sedia dihidang.

PUDING TEMBIKAI sumber : Ika & Nieza sumber : K. Mohon halal aje la tuan punya resepi ya. Ramai yang cuba buat tapi tak menjadi. Resepi Jus Tembikai Yang Sedap Menyegarkan. by Mazaliffah Md Esa. Resepi ini merupakan sebuah menu minuman yang popular dan papling mudah ditemui dimana-mana sahaja direstoran mahupun cafe ataupun gerai-gerai yang terdapat dinegara kita ini.

So that’s going to wrap it up for this exceptional food puding tembikai recipe. Walaupun beberapa santapan yang disebutkan di atas adalah santapan yang menenangkan jiwa, ingatlah bahawa anda harus makan secara sederhana. Makanan di atas mungkin mengandungi terlalu banyak gula dan terlalu banyak kolesterol. Sentiasa ingat untuk menjaga kesihatan diri dan mengelakkan makanan yang boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan anda. Jangan lupa untuk menghasilkan pemeriksaan berkala dengan doktor anda.