Tauhu Bergedil Ayam
Tauhu Bergedil Ayam

Santapan sebenar, baik dan lazat selalu disukai oleh banyak orang. Sekiranya anda bertanya apa makanan kegemaran anda, pasti anda akan menjawab makanan yang anda mahukan. Tetapi apa yang membuatkan anda mahukan makanan dan meminta lebih banyak? Adakah ia benar-benar sedap? Ya tentu aja, rasanya enak asalkan dilakukan dengan maksimum kasih sayang. Ibu juga menunjukkan mengecap cinta mereka melalui hidangan yang mereka masak dan kek yang mereka bakar.

Tauhu Bergedil Ayam Adakah istilah seperti makanan selesa? Makanan keselesaan gaya rumah hanyalah makanan yang disediakan di rumah yang memberi mengecap kesejahteraan. Makanan ini pada dasarnya mengandungi gula atau karbohidrat tinggi. Ia memiliki daya tarikan yang tidak dapat anda tolak. Ia mempunyai ciri-ciri untuk menghilangkan kesan psikologi negatif dan meningkatkan emosi atau perasaan positif.

Teringin nak mencuba resepi tauhu begedil yang lengkap isinya dengan lauk kegemaran lepas tu cicah pula dengan sambal kicap. Buat sendiri jauh lagi sedap berbanding dibeli di pasarr malam. Manakan tidak, kalau buat sendiri isi ayam lebih kurang nak sama dengan kentang. Sedap sgt tauhu bergedil ni. request sambal kicap lebih, seller bg lebih alhamdulilah.

To get started with this particular recipe, we must first prepare a few components. You can cook tauhu bergedil ayam using 8 ingredients and 6 steps. Here is how you can achieve that.

Bahan Bahan yang Diperlukan Tauhu Bergedil Ayam:
 1. Get 14 biji tauhu kering
 2. Sediakan 3 biji kentang
 3. Prepare 250 gram isi ayam
 4. Get 2 tangkai daun sup
 5. Ambil 2 sudu besar bawang goreng
 6. Ambil 1/2 sudu teh garam
 7. Ambil Secubit serbuk lada putih
 8. Get Sebiji telur

Dan nak dijadikan cerita, Dya first time makan begedil kentang masa sekolah rendah dulu. Mama masakkan begedil kentang letak lada hitam. Resepi tauhu bergedil yang pernah viral di media sosial. Ini cara saya buat bergedil iaitu dengan menggoreng kentang sebelum dikisarkan.

Cara-cara untuk memasak Tauhu Bergedil Ayam:
 1. Hiriskan silang separuh tauhu kering dan keluarkan isinya. Isinya jangan buang. Letak dalam satu bekas. Letak tepi dulu.
 2. Rebuskan kentang. 3 biji saja yang yang diperlukan untuk 14 biji tauhu kering ni. Rebuskan juga isi ayam.
 3. Kentang dah empuk, kupas. Masukkan ke dalam bekas yang berisi isi tauhu tadi. Masukkan juga bahan lain seperti isi ayam yang dipotong dadu halus, bawang goreng, daun sup, serbuk lada putih dan garam. Uli hingga rata.
 4. Sumbatkan bahan yang kita sediakan tadi masuk ke dalam kulit tauhu kering. Sumbat padat tapi jangan sampai koyak ya.
 5. Pecahkan sebiji telur ke dalam mangkuk. Salutkan tauhu yang sudah kita sumbat isi tadi lalu gorengkan dalam 30 saat hingga berubah warna keperangan.
 6. Sedia untuk dihidang. Makan dengan cicah kicap yang pedas bersama cili lebih menyelerakan. Selamat mencuba 😉

Resepi tauhu bergedil yang pernah viral di media sosial. Ini cara saya buat bergedil iaitu dengan menggoreng kentang sebelum dikisarkan. Teknik supaya bergedil tidak pecah ialah jangan dibalikkan bergedil sehingga ia betul-betul garing. Insyallah begedil tidak pecah, gorengnya pun lawa. Bila dah masak, angkat dan toskan.

So that’s going to wrap this up with this exceptional food tauhu bergedil ayam recipe. Walaupun beberapa santapan yang disebutkan di atas adalah makanan yang menenangkan jiwa, ingatlah bahawa anda harus makan secara sederhana. Makanan di atas mungkin mengandungi terlalu banyak gula dan terlalu banyak kolesterol. Sentiasa ingat untuk menjaga kesihatan diri dan mengelakkan makanan yang boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan anda. Jangan lupa untuk membuat pemeriksaan berkala dengan doktor anda.