Donut montok
Donut montok

Makanan sebenar, baik dan lazat selalu disukai oleh banyak orang. Sekiranya anda bertanya apa makanan kegemaran anda, pasti anda akan menjawab makanan yang anda mahukan. Tetapi apa yang membuatkan anda mahukan makanan dan meminta lebih banyak? Adakah ia benar-benar sedap? Ya tentu saja, rasanya enak asalkan dilakukan dengan maksimum kasih sayang. Ibu juga menunjukkan rasa cinta mereka melalui hidangan yang mereka masak dan kek yang mereka bakar.

Donut montok Makanan selesa dalam rumah mungkin termasuk sup ayam sayur, kentang tumbuk dengan daging asap & bawang, ayam goreng renyah dengan kuah, dan gelatin. Terdapat banyak makanan leluasa di luar sana dan makanan yang disebutkan sebelumnya adalah beberapa hidangan yang sering dimasak di rumah. Sup ayam sayur paling sesuai ketika bersalji. Daripada baunya yang indah hingga rasanya yang luar biasa, sup ayam sayur adalah salah satu makanan keselesaan yang bagus terutama pada hari-hari sejuk.

To get started with this recipe, we have to prepare a few ingredients. You can have donut montok using 7 ingredients and 11 steps. Here is how you cook that.

Bahan Bahan yang Diperlukan Donut montok:
 1. Sediakan 1/2 bungkus tepung gandum (ayak)
 2. Prepare 2 sb susu tepung (ayak)
 3. Sediakan 1 paket yis (rendam dengan air sejuk bagi kembang)
 4. Prepare 1 cubit garam
 5. Ambil 1 sb gula icing (ayak)
 6. Ambil 1 biji telur
 7. Ambil Sedikit air untuk menguli
Penyediaan untuk memasak Donut montok:
 1. Rendamkan yis dalam gelas, tutup biarkan ia kembang.
 2. Ayakkan tepung gandum, susu tepung dan gula dalam satu bekas.
 3. Masukkan sekali garam dan telur dalam bekas ayak tadi.
 4. Uli² dan masukkan yis. Uli lagi jika kurang air boleh tambah air.. uli sampai jadi doh.
 5. Bila dah jadi doh biarkan ia rehat seketika tutup dengan kain bersih bagi ia naik kembang. Dalam setengah atau sejam.
 6. Bila dah naik kembang tumbuk doh tu sekali bagi angin dia keluar. Uli² kan sikit.
 7. Bulat kan doh ikut citarasa nak bulat kecil atau besar dan canaikan bagi leper kemudian tekap dengan acuan donut, kalau tak ada acuan boleh tekap dengan gelas untuk buat bulat dan guna penutup botol untuk tekap belah tengah dia.
 8. Bila dah siap tekap, letakkan atas talam yang telah di tabur dengan tepung gandum sedikit supaya tak melekat donut² pada talam tu nanti.
 9. Kalau rajin menunggu lagi biar dia kembang lagi donut tu, saya tak tunggu pun dah siap tekap semua terus goreng, masa goreng tu pun dia akan naik juga.
 10. Kalau nak buat frozen goreng setengah masak api kecil jek, kalau nak makan terus goreng bagi masak betul.
 11. Dah siap boleh gaul kan dengan gula halus/ icing.

So that is going to wrap it up with this special food donut montok recipe. Walaupun beberapa santapan yang disebutkan di atas adalah santapan yang menenangkan jiwa, ingatlah bahawa anda harus makan secara sederhana. Makanan dalam atas mungkin mengandungi terlalu banyak gula dan terlalu banyak kolesterol. Sentiasa ingat untuk menjaga kesihatan diri dan mengelakkan makanan yang boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan anda. Jangan lupa untuk membuat pemeriksaan berkala dengan doktor anda.