Bergedil tauhu
Bergedil tauhu

Santapan sebenar, baik dan lazat selalu disukai oleh banyak orang. Sekiranya anda bertanya apa makanan kegemaran anda, pasti kamu akan menjawab makanan yang anda mahukan. Tetapi apa yang membuatkan anda mahukan makanan dan meminta lebih banyak? Adakah ia benar-benar sedap? Ya tentu saja, rasanya enak asalkan dilakukan dengan maksimum kasih sayang. Ibu juga menunjukkan mengecap cinta mereka melalui hidangan yang tersebut masak dan kek yang mereka bakar.

Bergedil tauhu Adakah istilah seperti makanan selesa? Makanan keselesaan gaya rumah hanyalah makanan dengan disediakan di rumah yang memberi rasa kesejahteraan. Makanan ini pada dasarnya mengandungi gula atau karbohidrat tinggi. Ia memiliki daya tarikan yang tidak dapat anda tolak. Ia mempunyai ciri-ciri untuk menghilangkan kesan psikologi negatif dan meningkatkan emosi atau perasaan positif.

Search thousands of jobs on neuvoo, the largest job site worldwide. Teringin nak mencuba resepi tauhu begedil yang lengkap isinya dengan lauk kegemaran lepas tu cicah pula dengan sambal kicap. Buat sendiri jauh lagi sedap berbanding dibeli di pasarr malam. Manakan tidak, kalau buat sendiri isi ayam lebih kurang nak sama dengan kentang.

To begin with this particular recipe, we have to prepare a few components. You can have bergedil tauhu using 10 ingredients and 3 steps. Here is how you cook that.

Bahan Bahan yang Diperlukan Bergedil tauhu:
 1. Prepare 6 ketul tauhu (dihancurkan)
 2. Prepare 1/2 peket isi ayam cincang
 3. Prepare 1/2 biji bawang besar (potong dadu)
 4. Ambil 1 biji cili merah (potong dadu)
 5. Ambil Sepokok kecil daun bawang (Hiris halus)
 6. Ambil Sepokok kecil daun sup (Hiris halus)
 7. Prepare 1 sudu teh garam (ikut citarasa)
 8. Prepare 1 sudu teh serbuk lada hitam
 9. Prepare 3 sudu makan tepung jagung
 10. Prepare 2 biji telur (pukul dan dicampur secubit garam)

Dan nak dijadikan cerita, Dya first time makan begedil kentang masa sekolah rendah dulu. Mama masakkan begedil kentang letak lada hitam. Dalam resepi tauhu bergedil yang saya kongsikan ni, saya mengeluarkan isi tauhu. Kemudian saya salutkan isi tauhu tu dengan telur dan goreng sehingga rangup.

Penyediaan untuk memasak Bergedil tauhu:
 1. Sediakan bahan seperti dibawah. Hancurkan tauhu. Campur semua bahan kecuali telur.
 2. Bentukkan bulat dan leper. Celup kedalam adunan telur sebelum menggorengkan. Panaskan minyak dan goreng sehingga sedikit garing dikedua belah bahagian.
 3. Sejat bergedil dgn tisu masakan. Kemudian baru lah boleh dihidangkan dgn sos cili atau dimakan begitu sahaja.

Dalam resepi tauhu bergedil yang saya kongsikan ni, saya mengeluarkan isi tauhu. Kemudian saya salutkan isi tauhu tu dengan telur dan goreng sehingga rangup. Cara ini di ajar oleh kawan saya yang meniaga tauhu bergedil. Sedap juga makan isi tauhu yang rangup tu. Kalau nak masukkan sekali isi tauhu ke dalam bergedil pun boleh juga.

So that’s going to wrap it up for this special food bergedil tauhu recipe. Walaupun beberapa santapan yang disebutkan di atas adalah makanan yang menenangkan jiwa, ingatlah bahawa kamu harus makan secara sederhana. Makanan dalam atas mungkin mengandungi terlalu banyak gula dan terlalu banyak kolesterol. Sentiasa ingat untuk menjaga kesihatan diri dan mengelakkan makanan yang boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan anda. Jangan lupa untuk membuat pemeriksaan berkala dengan doktor anda.