Tauhu Begedil Ayam #PhoPByLiniMohd #Batch 23
Tauhu Begedil Ayam #PhoPByLiniMohd #Batch 23

Makanan sebenar, baik dan lazat selalu disukai oleh banyak orang. Sekiranya anda bertanya apa makanan kegemaran anda, pasti kamu akan menjawab makanan yang anda mahukan. Tetapi apa yang membuatkan anda mahukan makanan dan meminta lebih banyak? Adakah ia benar-benar sedap? Ya tentu aja, rasanya enak asalkan dilakukan dengan penuh kasih sayang. Ibu juga menunjukkan rasa cinta mereka melalui hidangan yang mereka masak dan kek yang mereka bakar.

Tauhu Begedil Ayam #PhoPByLiniMohd #Batch 23 Adakah istilah seperti makanan selesa? Santapan keselesaan gaya rumah hanyalah makanan dengan disediakan di rumah yang memberi mereguk kesejahteraan. Makanan ini pada dasarnya mengandungi gula atau karbohidrat tinggi. Ia memiliki daya tarikan yang tidak dapat anda tolak. Ia mempunyai ciri-ciri untuk menghilangkan kesan psikologi negatif dan meningkatkan emosi atau perasaan positif.

Kalau ada rempah ratus skit dlm inti, it will taste better. Inti kentang je. ayam & daging sikit sgt. X ade la ada besar and kecik. Teringin nak mencuba resepi tauhu begedil yang lengkap isinya dengan lauk kegemaran lepas tu cicah pula dengan sambal kicap.

To get started with this recipe, we have to prepare a few components. You can cook tauhu begedil ayam #phopbylinimohd #batch 23 using 19 ingredients and 10 steps. Here is how you cook it.

Bahan Bahan yang Diperlukan Tauhu Begedil Ayam #PhoPByLiniMohd #Batch 23:
 1. Ambil Tauhu Begedil Ayam
 2. Get 300 g tauhu kering (dibuang isi dalam)
 3. Prepare 3 ketul isi ayam (direbus)
 4. Get 6 biji kentang (direbus)
 5. Ambil 1 tangkai cili hidup (dipotong dadu)
 6. Ambil 1 pokok daun sup (dipotong)
 7. Prepare 1 keping asam keping
 8. Prepare 1 biji bawang besar (dipotong dadu)
 9. Get 2 biji telur
 10. Sediakan 1 sudu kecil garam
 11. Ambil 1 sudu kecil maggi cukup rasa
 12. Get 1 sudu besar lada putih
 13. Sediakan 300 ml minyak masak
 14. Sediakan Sambal kicap
 15. Prepare 100 g cili api (disangai)
 16. Get seulas bawang putih(disangai)
 17. Sediakan 50 ml kicap manis
 18. Sediakan Setengah sudu kecil garam
 19. Sediakan 1 sudu besar gula

Rata-rata, ramai yang dah cuba memang kata sedap. Bayangkan sajalah, bila digigit tu rasa rangup di luar, bila dikunyah pula empuk dan lembut di dalam. Makin syok pula bila dicicah dengan sos yang sedap. Boleh gantikan dengan garam biasa atau pati ayam.

Penyediaan untuk memasak Tauhu Begedil Ayam #PhoPByLiniMohd #Batch 23:
 1. Sediakan bahan-bahan yang telah disenaraikan
 2. Rebuskan ubi kentang dan ayam secara berasingan. Rebusan ayam jangan lupa isi secubit garam dan sekeping asam keping untuk menyedapkan masakan.
 3. Lenyekkan ubi kentang yang telah direbus.
 4. Potongkan dadu bawang besar dan cili hidup. Potong kecil-kecil daun sup. Rincek halus ayam yang telah direbus.
 5. Buangkan isi dalam tauhu kering.
 6. Masukkan bahan cili hidup, bawang yang dipotong dadu, ayam yang dirincek, daun sup yang telah siap dipotong serta isi tauhu yang telah diasingkan ke dalam ubi yang telah dilenyek. Gaulkan keseluruhan. Jangan lupa isikan garam, serbuk lada putih dan serbuk maggi cukup rasa. Gaul sehingga sebati.
 7. Sumbatkan bahan yang telah digaulkan ke dalam tauhu kering sehingga siap.
 8. Panaskan minyak. Pecahkan telur dan kacau dan gaulkan dengan tauhu yang telah disumbat.
 9. Goreng sehingga kekuningan emas. Dan toskan minyak tauhu yang yelah digorengkan.
 10. Cili padi dan bawang putih disangai. Blendkan bahan yang disangai. Masukkan kicap garam dan gula. Baiklah sudah boleh dihidang.

Makin syok pula bila dicicah dengan sos yang sedap. Boleh gantikan dengan garam biasa atau pati ayam. Resepi Tauhu Bergedil Dengan Sambal Kicap. Jika beli hidangan ni, rasa tak puas makan. Kalau buat sendiri, pasti lebih mengenyangkan.

So that is going to wrap it up with this special food tauhu begedil ayam #phopbylinimohd #batch 23 recipe. Walaupun beberapa santapan yang disebutkan di atas adalah makanan yang menenangkan jiwa, ingatlah bahawa anda harus makan secara sederhana. Makanan di atas mungkin mengandungi terlalu banyak gula dan terlalu banyak kolesterol. Sentiasa ingat untuk menjaga kesihatan diri dan mengelakkan makanan yang boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan anda. Jangan lupa untuk membuat pemeriksaan berkala dengan doktor anda.