Kueteow Goreng Basah Mewah Kerang
Kueteow Goreng Basah Mewah Kerang

Santapan sebenar, baik dan lazat selalu disukai oleh banyak orang. Sekiranya anda bertanya apa makanan kegemaran anda, pasti anda akan menjawab makanan yang anda mahukan. Tetapi apa yang membuatkan anda mahukan makanan dan meminta lebih banyak? Adakah ia benar-benar sedap? Ya tentu saja, rasanya enak asalkan dilakukan dengan padat kasih sayang. Ibu juga menunjukkan mereguk cinta mereka melalui hidangan yang tersebut masak dan kek yang mereka bakar.

Kueteow Goreng Basah Mewah Kerang Adakah istilah seperti makanan selesa? Santapan keselesaan gaya rumah hanyalah makanan yang disediakan di rumah yang memberi mereguk kesejahteraan. Makanan ini pada dasarnya mengandungi gula atau karbohidrat tinggi. Ia mempunyai daya tarikan yang tidak dapat anda tolak. Ia mempunyai ciri-ciri untuk menghilangkan kesan psikologi negatif dan meningkatkan emosi atau perasaan positif.

Kueteow Goreng Basah Mewah Kerang Julia ALeen Aireish. #goldenapron kueteow goreng kerang boleh cuba resepi ringkas tapi sangat lazat. Kueteow Goreng Basah Mewah Kerang bungkus kueteow • mangkuk kerang rebus • cili yang telah dikisar bersama dengan bawang • cili sos • sos tiram • kicap cair • sos ikan • kicap lemak manis secukupnya KUEY TEOW GORENG BASAH Kueh Teow Goreng Basah or Malay Char Koay Teow is the Malay version of the Chinese Char Keow Teow. The ingredients include thin flat rice noodles (koay teow), beansprouts (taugeh), egg, lots of cockles (kerang) and fresh prawns. As compared to the Chinese version, this is very much more watery and darker.

To begin with this particular recipe, we must prepare a few ingredients. You can cook kueteow goreng basah mewah kerang using 11 ingredients and 4 steps. Here is how you can achieve it.

Bahan Bahan yang Diperlukan Kueteow Goreng Basah Mewah Kerang:
 1. Ambil 1 bungkus kueteow
 2. Ambil 1 mangkuk kerang rebus
 3. Sediakan 3 sudu makan cili yang telah dikisar bersama dengan bawang
 4. Prepare 4 sudu makan cili sos
 5. Get 2 sudu makan sos tiram
 6. Ambil 2 sudu makan kicap cair
 7. Sediakan 2 sudu makan sos ikan
 8. Prepare 6-7 sudu makan kicap lemak manis secukupnya
 9. Prepare 1 mangkuk taugeh
 10. Sediakan 1 mangkuk kucai
 11. Get garam & gula jika perlu untuk sesuaikan rasa

Selain digoreng, beberapa minggu lepas saya mula belajar makan kuey teow Kung Fu. Saya hari ini membuat kuey teow goreng menggunakan kuey teow jenis halus halus yang dikatakan lebih sedap. Saya suka kue teow goreng agak agak kering ala ala chinese style berbanding dengan char kue teow yang basah berkuah tu. Sedap jika dapat dimakan dengan cili hijau jeruk, atau kalau tak ada, cili hijau yang dihiris pun, bolehlah juga.

Penyediaan untuk memasak Kueteow Goreng Basah Mewah Kerang:
  1. Sediakan bahan. Lalukan kueteow dengan air dahulu dan ketepikan.
  1. Panaskan sedikit minyak masak, tumis cili sebentar kemudian masukkan cili sos kacaukan. Masukkan kueteow.
  1. Kemudian masukkan bahan2 lain kecuali taugeh. Masak sebentar dan rasa secukupnya.
  1. Akhir sekali masukkan taugeh kacau tidak lama, suka taugeh rangup yang tidak lembik. Sedia dihidang.

Saya suka kue teow goreng agak agak kering ala ala chinese style berbanding dengan char kue teow yang basah berkuah tu. Sedap jika dapat dimakan dengan cili hijau jeruk, atau kalau tak ada, cili hijau yang dihiris pun, bolehlah juga. Saya cuma hiris cili padi dan diletakkan kicap cair. Sekembali dari Langkawi petang semalam, saya terpandang blog rakan rakan yang menayangkan entri kue teow. Buat sendiri kuey teow kerang ala kedai di mana jua anda berada.

So that’s going to wrap it up with this exceptional food kueteow goreng basah mewah kerang recipe. Walaupun beberapa makanan yang disebutkan di atas adalah makanan yang menenangkan jiwa, ingatlah bahawa anda harus makan secara sederhana. Makanan di atas mungkin mengandungi terlalu banyak gula dan terlalu banyak kolesterol. Sentiasa ingat untuk menjaga kesihatan diri dan mengelakkan makanan yang boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan anda. Jangan lupa untuk memproduksi pemeriksaan berkala dengan doktor anda.