Donut
Donut

Makanan sebenar, baik dan lazat selalu disukai oleh banyak orang. Sekiranya anda bertanya apa makanan kegemaran anda, pasti kamu akan menjawab makanan yang anda mahukan. Tetapi apa yang membuatkan anda mahukan makanan dan meminta lebih banyak? Adakah ia benar-benar sedap? Ya tentu saja, rasanya enak asalkan dilakukan dengan penuh kasih sayang. Ibu juga menunjukkan mereguk cinta mereka melalui hidangan yang tersebut masak dan kek yang mereka bakar.

Donut Makanan selesa dalam rumah mungkin termasuk sup ayam daun, kentang tumbuk dengan daging asap & bawang, ayam goreng renyah dengan kuah, dan gelatin. Terdapat banyak makanan leluasa di luar sana dan makanan dengan disebutkan sebelumnya adalah beberapa hidangan dengan sering dimasak di rumah. Sup ayam sayur paling sesuai ketika bersalji. Daripada baunya yang indah hingga rasanya yang luar biasa, sup ayam sayur ialah salah satu makanan keselesaan yang bagus terutama pada hari-hari sejuk.

To get started with this particular recipe, we must prepare a few components. You can have donut using 20 ingredients and 11 steps. Here is how you can achieve that.

Bahan Bahan yang Diperlukan Donut:
 1. Ambil Bahan A
 2. Get 100 ml Air suam
 3. Get 1 tsp Gula halus
 4. Ambil 2 tsp Ragi -guna jenama SAF
 5. Prepare Bahan B
 6. Prepare 250 gram Tepung roti
 7. Prepare 1 tbsp Gula halus
 8. Prepare 1 tbsp Susu tepung
 9. Get 1 biji Telur - Gred A
 10. Ambil 1 tsp Serbuk Koko - Van Hauton
 11. Prepare 1/8 tsp Bread improver
 12. Prepare 1/8 tsp Bread softener
 13. Get 1 tbsp Pewarna Red Velvet
 14. Sediakan Bahan C
 15. Get 50 gram marjerin -guna jenama Pelangi
 16. Ambil 2 cawan Minyak masak - untuk menggoreng donut
 17. Prepare Hiasan
 18. Sediakan Coklat putih - cairkan
 19. Get Coklat rice warna warni
 20. Prepare Snow powder
Cara-cara untuk memasak Donut:
 1. Sediakan bahan-bahan yang diperlukan.
 2. Mula-mula,campurkan semua Bahan A.Gaul sebati dan ketepikan sebentar dalam 10 minit.
 3. Sediakan Bahan B dalam satu mangkuk.Gaul rata.Dah sebati,masukkan telur.
 4. Kemudian masukkan pewarna red velvet.Gaul menggunakan tangan,ramas bagi semua bahan kering terkena sebatian telur dan pewarna red velvet.Setelah itu,masukkan Bahan A iaitu air,gula dan ragi segera.
 5. Gaul rata dan uli hingga adunan sebati sebelum dimasukkan marjerin.
 6. Adunan sedikit lembik tetapi usah khuatir kerana apabila diuli adunan akan memejal nanti.Setelah 1 jam 15 minit menguli menggunakan tangan,tiba masa untuk merehatkan doh roti (lebih kurang 1 jam nak tunggu dohnya naik)
 7. Apabila ia sudah memgembang sekali ganda,tumbuk bagi mengeluarkan angin.Kemudian bolehlah dibahagi-bahagikan adunan tepung setiap 1 seberat 40 gram.Kemudian buat proses rounding.
 8. Ambil 1 biji bebola tepung,ratakan dan tekap acuan di bahagian tengah bagi mendapatkan bentuk tengah donut yang berlubang.
 9. Rehatkan sebentar dan bagi adunan mengembang sekali lagi.Sediakan kuali dan masukkan minyak.Dengan menggunakan api yang kecil,goreng donut sehingga keperangan.Setelah itu,angkat dan letak di redai.
 10. Setelah hampir sejuk,paipkan coklat putih di atasnya dan taburkan coklat rice yang berwarna warni.Boleh juga sadur donut dengan snow sugar.
 11. Taraaaa..dah siap.Selamat mencuba 😊

So that’s going to wrap it up with this exceptional food donut recipe. Walaupun beberapa makanan yang disebutkan di atas adalah santapan yang menenangkan jiwa, ingatlah bahawa kamu harus makan secara sederhana. Makanan dalam atas mungkin mengandungi terlalu banyak gula dan terlalu banyak kolesterol. Sentiasa ingat untuk menjaga kesihatan diri dan mengelakkan makanan yang boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan anda. Jangan lupa untuk membuat pemeriksaan berkala dengan doktor anda.