Kek Batik Arora Merdeka
Kek Batik Arora Merdeka

Makanan sebenar, baik dan lazat selalu disukai oleh banyak orang. Sekiranya anda bertanya apa makanan kegemaran anda, pasti kamu akan menjawab makanan yang anda mahukan. Tetapi apa yang membuatkan anda mahukan makanan dan meminta lebih banyak? Adakah ia benar-benar sedap? Ya tentu aja, rasanya enak asalkan dilakukan dengan penuh kasih sayang. Ibu juga menunjukkan rasa cinta mereka melalui hidangan yang tersebut masak dan kek yang mereka bakar.

Kek Batik Arora Merdeka Adakah istilah seperti makanan selesa? Santapan keselesaan gaya rumah hanyalah makanan dengan disediakan di rumah yang memberi rasa kesejahteraan. Makanan ini pada dasarnya mengandungi gula atau karbohidrat tinggi. Ia mempunyai daya tarikan yang tidak dapat kamu tolak. Ia mempunyai ciri-ciri untuk menghilangkan kesan psikologi negatif dan meningkatkan emosi atau perasaan positif.

Check Out our Selection & Order Now. Free UK Delivery on Eligible Orders! Meriah tengok wall cookpad dengan menu tema merdeka. Kali ni saya kongsikan resepi Kek Batik Arora.

To begin with this particular recipe, we have to first prepare a few components. You can cook kek batik arora merdeka using 8 ingredients and 9 steps. Here is how you can achieve it.

Bahan Bahan yang Diperlukan Kek Batik Arora Merdeka:
 1. Sediakan 250 g butter
 2. Ambil 120 g gula castor
 3. Get 1 sdb ovalet
 4. Ambil 100 g susu pekat
 5. Prepare 6 biji telur gred A
 6. Sediakan 250 g tepung naik sendiri
 7. Get 1 sdt esen vanilla
 8. Prepare Pewarna & paste kesukaan

Nasib baik masa menyediakannya sangat singkat, sebab saya terpaksa bergegas untuk mandi dan solat kerana ingin. Nasib baik masa menyediakannya yang sangat singkat, sebab saya terpaksa bergegas untuk mandi dan solat kerana ingin mengikut hubby ke perjumpaan geng alumni di. Inilah dia kek batik arora, kata pencipta resepinya arora bermaksud aroma dan rasa so jadiklah arora heheee, nak resepi boleh terjah ke blog KakIna KL yea. Time bakar kek ni tadi, fuhhhh dia punya bau menusuk ke hidung, macam-macam bau ada, maklumlah setiap warna lain perisa, so itu adalah keunikan pada kek ini selain warnanya yang meriah.

Cara-cara untuk memasak Kek Batik Arora Merdeka:
 1. Pukul butter, gula, ovalet, susu sampai gebu.
 2. Masukkan telur satu persatu. Pukul lagi dengan speed paling laju.
 3. Masukkan esen vanila dan tepung sedikit. Kaup balikkan supaya sebati.
 4. Bahagi adunan kepada beberapa bahagian. Warnakan dan letak paste yang disukai.
 5. Lapiskan adunan dalam loyang 8 inci.
 6. Kemudian lorek untuk mendapatkan corak.
 7. Bakar suhu 150c selama 45-1jam. Ikut kesesuaian oven masing-masing.
 8. Bila kek dah masak keluarkan daripada oven kemudian terbalikkan diatas redai.
 9. Pastikan kek betul-betul sejuk sebelum dipotong.

Inilah dia kek batik arora, kata pencipta resepinya arora bermaksud aroma dan rasa so jadiklah arora heheee, nak resepi boleh terjah ke blog KakIna KL yea. Time bakar kek ni tadi, fuhhhh dia punya bau menusuk ke hidung, macam-macam bau ada, maklumlah setiap warna lain perisa, so itu adalah keunikan pada kek ini selain warnanya yang meriah. KEK BATIK ARORA By : Cida. Mak Teh doakan dia dapat hasilkan kek batik yang sedap dan buatkan emaknya gembira dengan air tangan dia. Walaupun pada awalnya dia hanya bertanya tentang susu tapi akhirnya dapat cetuskan idea untuk dia buat kek batik.

So that’s going to wrap it up with this special food kek batik arora merdeka recipe. Walaupun beberapa makanan yang disebutkan di atas adalah santapan yang menenangkan jiwa, ingatlah bahawa anda harus makan secara sederhana. Makanan di atas mungkin mengandungi terlalu banyak gula dan terlalu banyak kolesterol. Sentiasa ingat untuk menjaga kesihatan diri dan mengelakkan makanan yang boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan anda. Jangan lupa untuk membuat pemeriksaan berkala dengan doktor anda.