Kek Batik Indulgence
Kek Batik Indulgence

Santapan sebenar, baik dan lazat selalu disukai oleh banyak orang. Sekiranya anda bertanya apa makanan kegemaran anda, pasti anda akan menjawab makanan yang anda mahukan. Tetapi apa yang membuatkan anda mahukan makanan dan meminta lebih banyak? Adakah ia benar-benar sedap? Ya tentu aja, rasanya enak asalkan dilakukan dengan maksimum kasih sayang. Ibu juga menunjukkan rasa cinta mereka melalui hidangan yang tersebut masak dan kek yang mereka bakar.

Kek Batik Indulgence Adakah istilah seperti makanan selesa? Santapan keselesaan gaya rumah hanyalah makanan yang disediakan di rumah yang memberi mengecap kesejahteraan. Makanan ini pada dasarnya mengandungi gula atau karbohidrat tinggi. Ia memiliki daya tarikan yang tidak dapat anda tolak. Ia mempunyai ciri-ciri untuk menghilangkan kesan psikologi negatif dan meningkatkan emosi atau perasaan positif.

Check Out our Selection & Order Now. Free UK Delivery on Eligible Orders! Check Out Great Products On eBay. Selain dari kek batik indulgence ni, saya juga pernah kongsikan resepi kek batik cheese dan kek batik vico sebelum ni.

To get started with this recipe, we must prepare a few ingredients. You can have kek batik indulgence using 22 ingredients and 10 steps. Here is how you cook that.

Bahan Bahan yang Diperlukan Kek Batik Indulgence:
  1. Prepare White Chocolate Mousse
  2. Get 200 g white chocolate
  3. Get 400 g non-dairy fresh cream (instant)
  4. Ambil 20 g gelatin
  5. Get 100 g air panas
  6. Ambil 2 st esen vanila
  7. Get boleh tambahkan 250g cream cheese jika suka
  8. Prepare Ganache
  9. Get 250 g dark chocolate
  10. Get 200 g non-dairy fresh cream(instant)
  11. Get 1 sb golden syrup (optional kalau takde)saya letak
  12. Sediakan 15 g butter/mentega (optional kalau nak berkilat)saya letak
  13. Get Kek Batik
  14. Get 400 g biskut Marie (kalau nak 500g pun takpe)
  15. Get 250 g butter
  16. Get 3/4 tin susu pekat
  17. Prepare ๐ŸคŽBahan dibancuh:
  18. Get 300 ml susu segar perisa coklat
  19. Get 200 g Milo
  20. Get 4 sb serbuk koko
  21. Ambil 1 st esen vanila
  22. Get 1 st serbuk Nescafe

Rasanya cukup sedap, lembut dan tak keras malah ada tip untuk jadikan kek ini cantik kejadiannya ketika dipotong. Alhamdullilah akhirnya dapat siapkan KEK BATIK MARIE INDULGENCE, time mula-mula baca resepi Ya Allah renyahnya kek ni. Stress kejap tapi bila ingatkan request dari anak-anak try buat jugak. Bila dah siap, tengok hasilnya dan dapat rasa, tak ada la susah mana pun.

Penyediaan untuk memasak Kek Batik Indulgence:
  1. Kek batik: Cairkan butter dalam kuali,masukkan susu pekat dan bahan2 serbuk dan esen vanila yang dibancuh sekali dgn susu coklat. (Kalau takde susu coklat,guna [email protected] cair). Masak sehingga ada gelembung2 udara. Masukkan biskut marie yg dipatah2kan. Kacau rata.
  2. Alas loyang dgn plastik. Masukkan adunan kek batik. Tekan2 padat dan rata. Sejukkan. (2 jam)*alas plastik senang nak keluarkan untuk potong.
  3. White Chocolate Mousse-Dengan kaedah double boiled: 1)Panaskan fresh cream dalam bowl stainless steel,masukkan coklat putih. Kacau rata perlahan-lahan sehingga semua cair dan sebati. 2)Dlm bekas lain,Cairkan gelatin dgn air panas. 3)Campurkan esen vanila dan gelatin ketika coklat masih panas. Kacau rata. *boleh simpan sedikit moose untuk tujuan mencorak/melorek kemudian.
  4. Tuangkan white chocolate mousse di atas kek batik yang telah sejuk/set. Sejukkan sehingga white chocolate mousse betul2 set.
  5. Ganache-Dengan kaedah double boiled:1)Panaskan fresh cream dalam bowl dan kacau supaya tidak berketul. Biar suam. Masukkan coklat kacau rata perlahan-lahan sehingga coklat cair dan sebati. 2) Masukkan golden syrup/sirap glukos. 3)Masukkan butter. Kacau sehingga berkilat.
  6. Tuangkan ganache di atas white chocolate mousse yang telah betul2 beku/set. Lorekkan ganache dgn white chocolate moussse yang disimpan. Sejukkan.(semalaman lebih baik..tapi suruh anak2 bersabar dan istighfar byk2๐Ÿ˜ธ)
  7. Potong bila kek batik indulgences ini betul2 telah set.(keluarkan dgn plastik,potong dan boleh simpan semula dlm bekas/loyang dgn plastik jugak)
  8. P/s: walau nampak step panjang,tapi senang je nak buat..asalkan bahan2 dah ready. Ganache boleh sediakan awal2,simpan dlm peti. Nak guna just double boiled semula..
  9. P/s: saya guna nisbah gelatin kepada air 1:5. Kaedah terbaik untuk larutkan gelatin: tabur gelatin atas air panas (dlm periuk),diamkan 10 minit supaya gelatin serap air dgn baik. Kemudian barulah double boiled.
  10. P/s: untuk potong kek supaya cantik,rendam dulu pisau dlm air panas bbrp minit,lap,baru potong. (Saya main potong je tu..sebab keluarkan dari peti je..anak2 dah serbu ๐Ÿ˜…)

Stress kejap tapi bila ingatkan request dari anak-anak try buat jugak. Bila dah siap, tengok hasilnya dan dapat rasa, tak ada la susah mana pun. KEK BATIK MARIE INDULGENCE Kek Batik Indulgence Melting Lembut, Sumpah Sedap Korang mesti teruja dengan nikmat Kek batik indulgence ni. Bukan itu saja,lembut dan tak keras. Mana yg nak order boleh ws nama & location pastu nak order apa tau.

So that’s going to wrap it up with this exceptional food kek batik indulgence recipe. Walaupun beberapa makanan yang disebutkan di atas adalah makanan yang menenangkan jiwa, ingatlah bahawa kamu harus makan secara sederhana. Makanan di atas mungkin mengandungi terlalu banyak gula dan terlalu banyak kolesterol. Sentiasa ingat untuk menjaga kesihatan diri dan mengelakkan makanan yang boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan anda. Jangan lupa untuk menghasilkan pemeriksaan berkala dengan doktor anda.