Donat Kampung
Donat Kampung

Makanan sebenar, baik dan lazat selalu disukai oleh banyak orang. Sekiranya anda bertanya apa makanan kegemaran anda, pasti anda akan menjawab makanan yang anda mahukan. Tetapi apa yang membuatkan anda mahukan makanan dan meminta lebih banyak? Adakah ia benar-benar sedap? Ya tentu aja, rasanya enak asalkan dilakukan dengan penuh kasih sayang. Ibu juga menunjukkan rasa cinta mereka melalui hidangan yang tersebut masak dan kek yang mereka bakar.

Donat Kampung Adakah istilah seperti makanan selesa? Santapan keselesaan gaya rumah hanyalah makanan yang disediakan di rumah yang memberi mengecap kesejahteraan. Makanan ini pada dasarnya mengandungi gula atau karbohidrat tinggi. Ia memiliki daya tarikan yang tidak dapat anda tolak. Ia mempunyai ciri-ciri untuk menghilangkan kesan psikologi negatif dan meningkatkan emosi atau perasaan positif.

To begin with this particular recipe, we have to prepare a few components. You can cook donat kampung using 9 ingredients and 9 steps. Here is how you cook that.

Bahan Bahan yang Diperlukan Donat Kampung:
 1. Ambil 500 gram tepung gandum
 2. Sediakan 9 gram instant yeast(saft)
 3. Get 50 gram marjerin/butter
 4. Get 2 sudu besar susu pekat
 5. Prepare 1 biji telur
 6. Prepare 1/2 sdt garam halus
 7. Sediakan 190 ml air suam(ikut jenis tepung juga,boleh tambah jika kurang
 8. Sediakan Minyak untuk menggoreng
 9. Sediakan 1 cawan gula yang di blend untuk disalut pada donat
Cara-cara untuk memasak Donat Kampung:
 1. 1.Yeast dicampur dengan air suam,gula dan susu,kacau biar 10 minit yeast dah berbuih baru tuang dalam bread maker bersama tepung,garam,telur serta majerin.cara ini lebih efektif untuk hasilkn donat yg lembut.Saya Uli 2x (bm cosway)28 minit.Jika nak uli tanpa rendam yeast pun boleh tapi donat kurang lembut mcm kita rendam yeast.Dulu saya guna yeast basah memang hasil sangat puashati.
 2. Bulat-bulatkan doh seberat 50gram.Boleh dapat anggaran 17 biji.
 3. Ambil sebiji doh yang sudah dibulatkan..rounding bagi cantik..leperkan sedikit..kemudian guna je penutup botol mineral tekan atas doh untuk dibuat lubang.
 4. Buat sampai habis ya.susun dalam talam yang sudah ditabur sedikit tepung.baki tepung yg kita buat lubang donat dicampur pada doh yang seterusnya.jadi tiada yang terbuang.
 5. Tips:Cara saya untuk pastikan donat dahpun boleh digoreng…baki tepung yang kita buat lubang pada donat terakhir akan saya rendam dalam air.biar sampai ia timbul.bila sudah timbul dipermukaan air tandanya donat dah boleh digoreng.
 6. Panaskan minyak dengan api sederhana,goreng donat.balik2kan sehingga donat kekuningan.
 7. Angkat donat toskan minyak.Gaul donat dengan gula halus.Siap untuk dihidangkan.Donat yang gebu tanpa sebarang pelembut.

So that is going to wrap this up for this exceptional food donat kampung recipe. Walaupun beberapa santapan yang disebutkan di atas adalah santapan yang menenangkan jiwa, ingatlah bahawa kamu harus makan secara sederhana. Makanan di atas mungkin mengandungi terlalu banyak gula dan terlalu banyak kolesterol. Sentiasa ingat untuk menjaga kesihatan diri dan mengelakkan makanan yang boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan anda. Jangan lupa untuk menghasilkan pemeriksaan berkala dengan doktor anda.