Kek Lapis Batik Sutera
Kek Lapis Batik Sutera

Santapan sebenar, baik dan lazat selalu disukai oleh banyak orang. Sekiranya anda bertanya apa makanan kegemaran anda, pasti kamu akan menjawab makanan yang anda mahukan. Tetapi apa yang membuatkan anda mahukan makanan dan meminta lebih banyak? Adakah ia benar-benar sedap? Ya tentu saja, rasanya enak asalkan dilakukan dengan penuh kasih sayang. Ibu juga menunjukkan mengecap cinta mereka melalui hidangan yang tersebut masak dan kek yang mereka bakar.

Kek Lapis Batik Sutera Adakah istilah seperti makanan selesa? Makanan keselesaan gaya rumah hanyalah makanan dengan disediakan di rumah yang memberi mengecap kesejahteraan. Makanan ini pada dasarnya mengandungi gula atau karbohidrat tinggi. Ia memiliki daya tarikan yang tidak dapat anda tolak. Ia mempunyai ciri-ciri untuk menghilangkan kesan psikologi negatif dan meningkatkan emosi atau perasaan positif.

Compare prices and find the best hotel deal. Search hundreds of travel sites at once. I did KEK LAPIS BATIK SUTERA again but this time round, I managed to put some design as required by the original recipe and also cut down on the sugar content. Cuma masukkan adunan dalam botol sos dan picit jer berselang-seli dgn beberapa warna.

To begin with this recipe, we have to first prepare a few ingredients. You can have kek lapis batik sutera using 9 ingredients and 17 steps. Here is how you cook that.

Bahan Bahan yang Diperlukan Kek Lapis Batik Sutera:
 1. Prepare Bahan
 2. Ambil 450 g mentega
 3. Get 250 g gula halus
 4. Ambil 10 biji telur (A)
 5. Get 170 g seri kaya (tin kecil)
 6. Get 397 g susu pekat manis
 7. Ambil 100 g holicks
 8. Get 1 s/t esen vanila
 9. Get 300 g tepung gandum

Rasa kek lapis ini memang diakui sungguh sedap, lebih sedap lagi bila dimakan beberapa hari selepasnya sebab teksturnya akan menjadi bertambah lembap. Izinkan saya untuk perpanjangkan resepi ni di sini pula ya. Kata Aezi, kawannya nak ke UK untuk menghadiri hari graduasi anaknya, jadi kek ini dibawa bersama sebagai buahtangan. Kek lapis selalunya tahan disimpan lama.

Penyediaan untuk memasak Kek Lapis Batik Sutera:
 1. Cara - -pukul mentega ngan gula hingga putih….
 2. Sambil terus memukul masukkan telur sebiji2 hingga habis semua…
 3. Masukkan seri kaya, susu pekat, horlicks, & esen vanila (aznie bubuh honeydew)
 4. Pukul hingga sebati.. kemudian masukkan tepung gandum… gaul rata…
 5. Bahagikan kepada 2 bahagian. - (1) plain (bahagikan kepada 2 bahagian) - (2) (a)hijau (b) pink (c) biru
 6. Sediakan loyang 8' yang telah digris dan dilapikkan ngan kertas kek…
 7. Ambil adunan plain tadi.. bubuh 5 s/b kedalam loyang.. ratakan dan bakar guna api atas dan bawah pada suhu 170' hingga masak….
 8. Kemudian bubuh lg adunan plain 5 s/b kedalam loyang tadi… bakar lg guna api atas sahaja hingga masak…
 9. Untuk lapisan kedua hingga habis guna api atas sahaja ye… jangan guna api bawah….
 10. Lapislah adunan plain tadi hingga 5 lapisan…
 11. Kemudian paipkan adunan berwarna tadi berselang seli secara menyerong hingga habis… bakar lg hingga masak…(masukkan adunan kedalam piping bag @ botol sos)
 12. Teruskan melapis hingga habis ye..
 13. Kemudian lapiskan ngan adunan plain pula..
 14. Teruskan melapis sebanyak 5 lapisan jgk….
 15. Siap**
 16. Selamat mencuba**
 17. Kek Lapis Batik Sutera yang pernah Aznie buat sebelum ni..

Kata Aezi, kawannya nak ke UK untuk menghadiri hari graduasi anaknya, jadi kek ini dibawa bersama sebagai buahtangan. Kek lapis selalunya tahan disimpan lama. Caranya ialah dengan membungkus kek tersebut dengan cling wrap atau kertas aluminium dan masukkan kedalam bekas bertutup. Kek Lapis Batik Sutera Assalamualaikum dan salam sejahtera semua, Kek Lapis Sarawak tempahan Aezi untuk rakannya. Kata Aezi, kawannya nak ke UK untuk menghadiri hari graduasi anaknya, jadi kek ini dibawa bersama sebagai buahtangan.

So that is going to wrap this up with this special food kek lapis batik sutera recipe. Walaupun beberapa santapan yang disebutkan di atas adalah makanan yang menenangkan jiwa, ingatlah bahawa anda harus makan secara sederhana. Makanan dalam atas mungkin mengandungi terlalu banyak gula dan terlalu banyak kolesterol. Sentiasa ingat untuk menjaga kesihatan diri dan mengelakkan makanan yang boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan anda. Jangan lupa untuk menghasilkan pemeriksaan berkala dengan doktor anda.