Kek Batik
Kek Batik

Makanan sebenar, baik dan lazat selalu disukai oleh banyak orang. Sekiranya anda bertanya apa makanan kegemaran anda, pasti kamu akan menjawab makanan yang anda mahukan. Tetapi apa yang membuatkan anda mahukan makanan dan meminta lebih banyak? Adakah ia benar-benar sedap? Ya tentu saja, rasanya enak asalkan dilakukan dengan padat kasih sayang. Ibu juga menunjukkan mengecap cinta mereka melalui hidangan yang tersebut masak dan kek yang mereka bakar.

Check Out our Selection & Order Now. Free UK Delivery on Eligible Orders! Batik cake (Malay: Kek batik) is a type of Malaysian fridge cake dessert inspired by the tiffin, brought in the country by the British during the colonial era, and adapted with Malaysian ingredients. Kek Batik (Malaysian Triple Chocolate Dessert) In Malaysia it's called batik cake due to it having Batik-like patterns from the crushed biscuits.

Kek Batik Makanan selesa dalam rumah mungkin termasuk sup ayam sayur, kentang tumbuk dengan daging asap & bawang, ayam goreng renyah dengan kuah, dan gelatin. Terdapat banyak makanan leluasa di luar sana dan makanan yang disebutkan sebelumnya adalah beberapa hidangan yang sering dimasak di rumah. Sup ayam sayur paling sesuai ketika bersalji. Daripada baunya yang indah hingga rasanya yang luar biasa, sup ayam sayur adalah salah satu makanan keselesaan yang bagus terutama pada hari-hari sejuk.

To begin with this recipe, we must prepare a few ingredients. You can have kek batik using 5 ingredients and 4 steps. Here is how you cook that.

Bahan Bahan yang Diperlukan Kek Batik:
  1. Prepare 25 keping biskut Marie
  2. Ambil 200 gm butter
  3. Get 1/2 tin susu pekat
  4. Sediakan 5 sudu besar milo
  5. Sediakan 1 sudu besar koko

Add in gelatin mixture & combine well. Batik cake (Malay: Kek batik) is a type of non-baked Malaysian cake dessert. This cake was made by mixing broken Marie biscuits. Product/Service Kek batik menjadi salah satu kek popular di Malaysia.

Cara-cara untuk memasak Kek Batik:
  1. Panaskan butter sampai cair lalu masukkan susu pekat dan gaulkan rata. Lalu masukkan serbuk koko dan milo kacau lagi sampai cair berkilat.
  2. Tutupkan api lalu masukkan biskut Marie yang telah dipecah-pecahkan dan gaulkan rata.
  3. Masukkan ke dalam loyang dan tekan-tekankan padat. Tutup loyang dengan aluminium foil dan simpankan ke dalam peti sejuk.
  4. Kek batik siap untuk dihidangkan. Selamat mencuba.

This cake was made by mixing broken Marie biscuits. Product/Service Kek batik menjadi salah satu kek popular di Malaysia. Kalau nak sebut kek, memang agak susah jumpa yang betul-betul sesuai selera tekak. Beli di kedai biasanya keras dan salutan coklat di permukaan kek hanya sedikit. Nasib baik ada yang sudi share cara buat kek batik tetapi saya lupa siapa yang buat.

So that’s going to wrap this up with this special food kek batik recipe. Walaupun beberapa makanan yang disebutkan di atas adalah makanan yang menenangkan jiwa, ingatlah bahawa anda harus makan secara sederhana. Makanan di atas mungkin mengandungi terlalu banyak gula dan terlalu banyak kolesterol. Sentiasa ingat untuk menjaga kesihatan diri dan mengelakkan makanan yang boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan anda. Jangan lupa untuk menghasilkan pemeriksaan berkala dengan doktor anda.