Ikan Siakap Stim Limau
Ikan Siakap Stim Limau

Santapan sebenar, baik dan lazat selalu disukai oleh banyak orang. Sekiranya anda bertanya apa makanan kegemaran anda, pasti anda akan menjawab makanan yang anda mahukan. Tetapi apa yang membuatkan anda mahukan makanan dan meminta lebih banyak? Adakah ia benar-benar sedap? Ya tentu saja, rasanya enak asalkan dilakukan dengan penuh kasih sayang. Ibu juga menunjukkan mengecap cinta mereka melalui hidangan yang itu masak dan kek yang mereka bakar.

Ikan Siakap Stim Limau Adakah istilah seperti makanan selesa? Makanan keselesaan gaya rumah hanyalah makanan dengan disediakan di rumah yang memberi mengecap kesejahteraan. Makanan ini pada dasarnya mengandungi gula atau karbohidrat tinggi. Ia mempunyai daya tarikan yang tidak dapat kamu tolak. Ia mempunyai ciri-ciri untuk menghilangkan kesan psikologi negatif dan meningkatkan emosi atau perasaan positif.

Check Out our Selection & Order Now. Free UK Delivery on Eligible Orders! Tumbuk hancur bawang putih bersama garam. Jangn lupa bungkus dan cucuk aluminium foil di bahagian atas.

To begin with this recipe, we must first prepare a few ingredients. You can have ikan siakap stim limau using 11 ingredients and 6 steps. Here is how you cook that.

Bahan Bahan yang Diperlukan Ikan Siakap Stim Limau:
 1. Prepare 1 ekor ikan siakap saiz sederhana
 2. Get 4 biji Limau nipis
 3. Prepare Halia 2 inci diracik
 4. Ambil 2 batang serai dipotong halus
 5. Sediakan 6 ulas bawang putih dicincang kasar
 6. Prepare 7 biji cili padi (merah dan hijau) diracik
 7. Ambil Daun ketumbar
 8. Get Sos ikan
 9. Prepare Separuh kiub ayam
 10. Sediakan Garam
 11. Get Gula

Garam bukit yang bebas dari bahan kimia. Boleh cuba masak di rumah, restoren, bbq. Resepi Siakap Masak Stim Limau Lemon Menu resepi ini sememangnya resepi yang agak popular terutama kepada penduduk di Thailand yang berdekatan dengan muara sungai atau laut. Malah, di Malaysia. masyarakat Cina khususnya amat menggemari menu masakan stim seperti ini.

Cara-cara untuk memasak Ikan Siakap Stim Limau:
 1. Bersihkan ikan dan kelar. Masukkan serai dan halia ke dalam badan ikan.
 2. Lumur 2 biji limau nipis untuk hilangkan hanyir ikan
 3. Kukus ikan. Sementara itu, tumis bawang putih sehingga kuning keemasan
 4. Masukkan air, cili padi, baki serai, akar daun ketumbar, separuh kiub ayam, perahan limau nipis dan sos ikan. Perasakan dengan garam dan gula. Jika terlalu masin, tambah air lagi.
 5. Perhatikan ikan yang dikukus, curahkan kuah yang dibuat tadi ke pinggan ikan. Letak daun ketumbar di atas ikan. Tutup semula dan biarkan kuah dan ikan mesra
 6. Aroma daun ketumbar dan manis ikan memang bertambah nasi. Siap dan sedap dimakan panas panas.

Resepi Siakap Masak Stim Limau Lemon Menu resepi ini sememangnya resepi yang agak popular terutama kepada penduduk di Thailand yang berdekatan dengan muara sungai atau laut. Malah, di Malaysia. masyarakat Cina khususnya amat menggemari menu masakan stim seperti ini. Che Nom nak share satu resepi sihat kegemaran CN, sesuai untuk yang tgh diet atau menu yg kalau minyak dah habis kat dapur, iaitu Siakap Steam Ala Thai. Titik serai dan masukkan ke dalam perut ikan. Sementara menunggu, sediakan kuah untuk dituang ke atas ikan.

So that’s going to wrap it up with this exceptional food ikan siakap stim limau recipe. Walaupun beberapa makanan yang disebutkan di atas adalah santapan yang menenangkan jiwa, ingatlah bahawa kamu harus makan secara sederhana. Makanan dalam atas mungkin mengandungi terlalu banyak gula dan terlalu banyak kolesterol. Sentiasa ingat untuk menjaga kesihatan diri dan mengelakkan makanan yang boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan anda. Jangan lupa untuk menghasilkan pemeriksaan berkala dengan doktor anda.