Siakap stim limau (ikan)
Siakap stim limau (ikan)

Santapan sebenar, baik dan lazat selalu disukai oleh banyak orang. Sekiranya anda bertanya apa makanan kegemaran anda, pasti kamu akan menjawab makanan yang anda mahukan. Tetapi apa yang membuatkan anda mahukan makanan dan meminta lebih banyak? Adakah ia benar-benar sedap? Ya tentu aja, rasanya enak asalkan dilakukan dengan padat kasih sayang. Ibu juga menunjukkan mengecap cinta mereka melalui hidangan yang itu masak dan kek yang mereka bakar.

Check Out our Selection & Order Now. Free UK Delivery on Eligible Orders! Wide Range Of Gimbals & Stabilizers. Resepi Siakap Masak Stim Limau Lemon Menu resepi ini sememangnya resepi yang agak popular terutama kepada penduduk di Thailand yang berdekatan dengan muara sungai atau laut.

Siakap stim limau (ikan) Makanan selesa di rumah mungkin termasuk sup ayam sayur, kentang tumbuk dengan daging asap & bawang, ayam goreng renyah dengan kuah, dan gelatin. Terdapat banyak makanan lega di luar sana dan makanan yang disebutkan sebelumnya adalah beberapa hidangan dengan sering dimasak di rumah. Sup mandung sayur paling sesuai ketika bersalji. Dibanding baunya yang indah hingga rasanya dengan luar biasa, sup ayam sayur adalah salah satu makanan keselesaan yang bagus terutama pada hari-hari sejuk.

To begin with this recipe, we must first prepare a few components. You can have siakap stim limau (ikan) using 12 ingredients and 6 steps. Here is how you cook that.

Bahan Bahan yang Diperlukan Siakap stim limau (ikan):
 1. Get Bahan-Bahan:
 2. Prepare 5 ulas bawang putih
 3. Prepare Stok ayam (kalau tidak ada, guna 1 kiub pati ayam)
 4. Get 1 cawan air
 5. Prepare Cili padi
 6. Ambil Serai
 7. Ambil Halia
 8. Get Daun ketumbar
 9. Prepare Limau nipis 3 biji
 10. Ambil Sos ikan (5 sudu besar)
 11. Get Garam
 12. Get palm sugar @ Gula secukup rasa

Tumbuk hancur bawang putih bersama garam. Jangn lupa bungkus dan cucuk aluminium foil di bahagian atas. Titik serai dan masukkan ke dalam perut ikan. Sementara menunggu, sediakan kuah untuk dituang ke atas ikan.

Penyediaan untuk memasak Siakap stim limau (ikan):
 1. Seekor ikan siakap cuci bersih dan kelarkan.lumurkn ikan dengan garam
 2. Serai dikerat serong kasar, Selepas itu, sumbat semua serai, halia dalam perut ikan.
 3. Sediakan bekas yang sesuai mengikut size ikan dan letak dalam pengukus.kukus sehingga masak.
 4. Didihkan air 1 cawan dan masukkan stok [email protected] ayam tadi larutkan. masukkan sos ikan,palm sugar,air limau dan batang ketumbar.didih tutup api biarkan sejuk.
 5. Masukkan bawang putih, cili padi cincang halis.masukkan dalam kuah td.Tolong rasa dulu ye. Adjust sampai puas hati. Ketepikan.
 6. Bila ikan dah masak boleh keluarkan dan letak dalam pinggan besar.curahkan kuah pada ikan dan taburkan daun ketumbar dan hiaskan dengan limau nipis.

Titik serai dan masukkan ke dalam perut ikan. Sementara menunggu, sediakan kuah untuk dituang ke atas ikan. Ratakan air limau, sos ikan dan sos tiram pada ikan. Masukkan kesemua bahan yang dihiris dan sedikit air jika perlu. Buka penutup kukus dan masukkan tomato.

So that’s going to wrap this up with this exceptional food siakap stim limau (ikan) recipe. Walaupun beberapa santapan yang disebutkan di atas adalah santapan yang menenangkan jiwa, ingatlah bahawa anda harus makan secara sederhana. Makanan di atas mungkin mengandungi terlalu banyak gula dan terlalu banyak kolesterol. Sentiasa ingat untuk menjaga kesihatan diri dan mengelakkan makanan yang boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan anda. Jangan lupa untuk memproduksi pemeriksaan berkala dengan doktor anda.