Donut Kacang Merah
Donut Kacang Merah

Makanan sebenar, baik dan lazat selalu disukai oleh banyak orang. Sekiranya anda bertanya apa makanan kegemaran anda, pasti anda akan menjawab makanan yang anda mahukan. Tetapi apa yang membuatkan anda mahukan makanan dan meminta lebih banyak? Adakah ia benar-benar sedap? Ya tentu saja, rasanya enak asalkan dilakukan dengan padat kasih sayang. Ibu juga menunjukkan rasa cinta mereka melalui hidangan yang mereka masak dan kek yang mereka bakar.

Donut Kacang Merah Makanan selesa dalam rumah mungkin termasuk sup ayam daun, kentang tumbuk dengan daging asap & bawang, ayam goreng renyah dengan kuah, dan gelatin. Terdapat banyak makanan lega di luar sana dan makanan yang disebutkan sebelumnya adalah beberapa hidangan yang sering dimasak di rumah. Sup mandung sayur paling sesuai ketika bersalji. Daripada baunya yang indah hingga rasanya dengan luar biasa, sup ayam sayur adalah salah satu makanan keselesaan yang bagus terutama pada hari-hari sejuk.

To get started with this recipe, we must prepare a few components. You can cook donut kacang merah using 14 ingredients and 6 steps. Here is how you cook it.

Bahan Bahan yang Diperlukan Donut Kacang Merah:
 1. Sediakan Bahan A :
 2. Ambil 4 cawan tepung gandum
 3. Prepare 2 sudu majerin
 4. Sediakan Bahan B :
 5. Ambil 1 peket yis segera
 6. Prepare 3 sudu besar susu pekat manis
 7. Prepare 1 1/2 cawan air suam
 8. Get Bahan C :
 9. Prepare 1 biji telur
 10. Prepare Bahan D :
 11. Sediakan 100 gm
 12. Get Inti kacang merah (digental bulat2)
 13. Ambil Bahan Menggoreng :
 14. Get 5 cawan minyak masak (untuk menggoreng)
Penyediaan untuk memasak Donut Kacang Merah:
 1. Bahan A : Tepung gandum dicampur dengan majerin dan digaul sebati.
 2. Bahan B : Yis segera, susu pekat dan air suam dicampur dan biarkan sehingga berbuih (tempoh masa yang diambil dalam 10-15minit, jika tiada perubahan, yis tersebut mungkin dah mati. Kena ulangi langkah ini sekali lagi dengan yis segera yang lain)
 3. Campurkan Bahan A dan Bahan B. Gaul sebati. Masukkan telur. Uli sehingga menjadi doh. Rehatkan doh sebenar dalam 20minit sebelum dicanai.
 4. Canai doh dan buat bentuk bulat dan letakkan inti kacang merah di tengah. Uli bulat kembali. Perap sehingga doh naik.
 5. Goreng menggunakan minyak yang panas sehingga garing (Sebelum goreng, leperkan sedikit adunan tu & kemudian baru goreng). Angkat dan toskan minyak.
 6. Sedia untuk dihidangkan. Selamat mencuba.

So that’s going to wrap it up for this exceptional food donut kacang merah recipe. Walaupun beberapa makanan yang disebutkan di atas adalah santapan yang menenangkan jiwa, ingatlah bahawa kamu harus makan secara sederhana. Makanan di atas mungkin mengandungi terlalu banyak gula dan terlalu banyak kolesterol. Sentiasa ingat untuk menjaga kesihatan diri dan mengelakkan makanan yang boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan anda. Jangan lupa untuk membuat pemeriksaan berkala dengan doktor anda.